Послодавци нису упозорени на повећање индустријске струје: Сваки раст сировина негативно се одражава на привреду!

Пословна заједница уопште није упозорена на ово повећање цијене електричне енергије.

Maja Isović Dobrijević / 22. август 2019

Foto: BUKA ARHIVA

 

Цијена електричне енергије за индустријске произвођаче у Републици Српској (РС) биће повећана, а остаје непромијењена за домаћинства.

Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС) послала је неким привредницима нове уговоре о снабдијевању електричном енергијом у којим је повећана цијена индустријске струје. До овог тренутка нису ни сви привредници добили те уговоре, а из пословне заједнице поручују да хитно морају доћи до неког договора када је цијена струје у питању.

Привредници сада плаћају вишу тарифу 0,0916 КМ, што значи да она новим Уговором, који предлаже ЕРС, поскупљује за 0,0041 КМ што је око пет одсто.

У информацији коју је данас објавио пословни портал Цапитал, стоји да цијена ниже тарифе поскупљује за чак 40 одсто или 0,018, са садашњих 0,0458 КМ на 0,0638 КМ/кWх.

Саша Тривић, из Уније удружења послодаваца РС рекао је да је проблем што пословна заједница уопште није упозорена на ово повећање цијене електричне енергије.

“Послије објављивања информације о поскупљењу струје добили смо нову информацију која каже да се ово поскупљење неће одразити на све. Ми ћемо имати састанак између себе и  упутићемо захтјеве Електропривреди за разговор на тему износа повећања цијене електричне енергије. И сам Уговор који смо добили је нешто ново за нас, до сада нисмо имали овакве уговоре. Било које повећање ми не можемо сматрати добрим, па тако ни ово. Ми разумијемо потребу да се дође до тржишних цијена, али питање да ли су те тржишне цијене једнаке за све”, рекао је Тривић за БУКУ.

Он додаје да постоје мали привредници који немају своје трафо станице, па је сад питање како ће се ситуација за њих регулисати.

Тривић каже да је у овом тренутку тешко предвидјети на који начин ће се раст цијена одразити на стање у привреди, али напомиње да свако повећање било које сировине негативно утиче на дешавања у привреди, али такође да ово није нешто што може довести до катастрофе.

Са Електропривредом РС послодавци желе да разговарају не само о цијени струје, већ и од другим ставкама Уговора који су добили, јер у самом Уговору имају правних недоумица које се требају разријешити.

Директор Дирекције за снабдијевање електричном енергијом у “Електропривреди РС” Далибор Шиповац рекао је данас да цијена електричне енергије с најављеним увећањем, за око 200 купаца, у просјеку ће износити 38 еура по мегават-сату.

Он је потврдио новинарима у Требињу да болнице, водоводи и већина привредних субјеката нису обухваћени увећањем цијене струје у РС-у.

Тврди да је то неминован процес отварања тржишта електричне енергије с којим РС касни већ пар година те да матично предузеће од електродистрибутивних предузећа преузима снабдијевање купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата по тржишним условима.

Појаснио је и да купци, њих 1.073 којима су доставили уговоре с новим цијенама, могу слободно да бирају снабдјевача на тржишту и нису у обавези да прихвате понуду "Електропривреде РС".

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.