Постизање родне равноправности – већ у овој генерацији!

Форум „Генерација за равноправност“ одржава се у кључном тренутку.

BUKA portal / 30. јун 2021


Данас, 30. јуна, партнери широм свијета састат ће се у Паризу на другом Форуму „Генерација за равноправност“, значајном догађају за потицање брзог напретка ка родној равноправности, који је сазвала организација УН Wомен, а чији је домаћин француска влада, у партнерству с младима и цивилним друштвом. Након првог Форума одржаног у марту ове године у Мексику, током сљедећих неколико дана стотине активиста/ица, феминиста/ица, младих људи и сарадника учествоват ће у расправама и размјенама искустава, како би се осигурале чврсте обавезе за постизање трансформативних промјена за генерације које долазе.

Форум „Генерација за равноправност“ одржава се у кључном тренутку. Свијет је присиљен да зауставља растућу родну неравноправност коју је изазвао ЦОВИД-19, као и да рјешава постојеће структуралне неједнакости. Пандемија је разоткрила колико су заиста осјетљива и крхка тешко стечена постигнућа у области права жена. И док су људи широм свијета били „закључани“, деценијски напредак је враћен уназад, а жене поновно несразмјено оптерећене обавезама, изложене насиљу и економски овисне.

Упркос постигнутом напретку у погледу равноправности сполова, промјене су и даље споре. Чак и прије појаве ЦОВИД-19, 20% жена и дјевојчица је сваке године пријављивало сексуално и физичко насиље. Недавно је на Свјетском економском форуму процијењено да - на основу садашњег напретка - жене неће постићи равноправност у погледу плата и водећих позиција барем још 135,6 година. Ово показује скок глобалног родног јаза за цијелу једну генерацију, у односу на посљедњи Глобални извјештај о родном јазу (2021). Због појаве ЦОВИД-19, “пандемија из сјене” родно заснованог насиља је у порасту, као и неповољни економски утјецаји узроковани како све већим неплаћеним радом у области бриге, тако и чињеницом да жене раде на несигурнијим, слабо плаћеним и пословима “на црно”.

Родна равноправност је у средишту принципа „Изградити поново боље“ (Буилд Бацк Беттер) након ЦОВИД-19. Сви смо позвани/е да убрзамо постизање све веће равноправности, лидерства и могућности за жене и дјевојке широм свијета. Баш као у Пекингу прије 26 година, Париз ће пружити неопходну прилику за унапређење права жена.

Циљеви Форума “Генерација за равноправност“ су потицање улагања и дјеловања у сврху родне равноправности, јачање глобалних и локалних феминистичких покрета, осигурање проведбе Пекиншке платформе за акцију, као и постизање Циљева одрживог развоја. Али, што је најважније, окупит ће се они који преузимају обавезе: шефови држава, лидери/ке, активисти/киње, организације и доноситељи/це промјена из цијелог свијета, млади и стари, који ће се ујединити и обавезати на стварање разнолике и снажне коалиције за родну равноправност, како би се постигла трансформативна промјена за генерације које долазе. То савезништво одвијат ће се путем шест Акционих коалиција, покрета за родну равноправност с више актера, уз учешће више од 80 држава чланица, представника/ца приватног сектора, цивилног друштва, феминистичких и омладинских организација. Активисти, млади, владе, компаније и међународне организације сједит ће једни поред других како би осмислили и уобличили веома одважан програм рада. На Паришком форуму ће се више од 800 организација обавезати на дјеловање у циљу родне равноправности.

Паришки форум представит ће Глобални план за убрзање постизања родне равноправности, петогодишњи план за родну равноправност, а понудит ће и водич за сваку организацију која у том погледу жели остварити значајан утјецај. Званично ће покренути шест Акционих коалиција и Споразум о женама, миру, сигурности и хуманитарној акцији, те најавити нове иницијативе за равноправност усмјерене на здравство, спорт, културу и образовање. Акционе коалиције фокусират ће се на шест тема: родно засновано насиље; економска правда и права; тјелесна аутономија и сексуално и репродуктивно здравље и права; феминистичка акција за климатску правду; технологија и иновације у служби родне равноправности; и феминистички покрети и лидерство.

Те иницијативе пружит ће прилику сљедећој генерацији лидера да у будућности родна равноправност  постане стварност. Посвећени смо пружању подршке Босни и Херцеговини да се придружи овом глобалном покрету. С обзиром на изазове с којима се суочавају жене у овој земљи, приоритет ће бити дјеловање у сљедећа три подручја: родно засновано насиље, економска правда и права, те тјелесна аутономија и сексуално и репродуктивно здравље и права. Радит ћемо на окупљању мушкараца и жена из свих сфера живота и са свих нивоа одлучивања како бисмо се обавезали да заједнички утјечемо на бољи живот жена и дјевојчица.

Крајњи циљ требало би бити унапређење храбрих нових програма како би се родна равноправност ставила у средиште напора за опоравак од посљедица ЦОВИД-19. Обавезе које се сада преузму донијет ће промјене у будућности - зато позивамо све чланове/ице заједнице да се обавежу на постизање родне равноправности. Форум „Генерација за равноправност“ је прилика која се пружа једном у десетљећу да се постигну структуралне и системске промјене. Ако удружимо наше напоре, преостат ће нам јасан и остварив циљ - родна равноправност, већ у овој генерацији!

 

Аутори/це:

Њ.Е. Цхристине Тоудиц, амбасадорица Француске у БиХ
Давид Саундерс, представник УН Wомен у БиХ

Самра Филиповић-Хаджиабдић, директорица Агенције за равноправност сполова БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.