ПОСТОЈИ ПРОБЛЕМ У ПРАКСИ ПРИМЈЕНЕ ЗАКОНА: Јако мали број жртава сексуалног насиља одлучује исто и пријавити!

Омбудсмени БиХ охрабрују све особе које су доживјеле неки од облика сексуалног насиља, да се обрате надлежним органима (полиција, тужилаштва) пријавом против починитеља, а могу се обратити и Омбудсменима БиХ

M. Isović Dobrijević / 21. јануар 2021

Foto: Ilustracija

 

Сексуално насиље, према дефиницији Свјетске здравствене организације, представља било који сексуални чин, покушај остваривања сексуалног чина, нежељени сексуални коментар или приједлог који је усмјерен против особе и њезине сексуалности, а који може починити друга особа без обзира на однос са жртвом или ситуацију у којој се налазе. Карактерише га употреба силе, пријетње или уцјене за угрожавање добробити и/или живота саме жртве или њој блиских особа.

Из Институције омбудсмена/омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине кажу да сексуално насиље тешко крши уживање људских права и слобода оштећених особа, особито њихових основних права на живот, сигурност, слободу, достојанство те физички и емоционални интегритет и исто не представља приватни, већ друштвени проблем.

"Поводом навода о сексуалном насиљу, односно злостављању жена који су се претходних дана појавили у медијима, те анонимних исповијести на фацебоок страници 'Нисам тражила', Омбудсмени БиХ указују на значај адекватне реакције свих сегмената друштва на овакве пријаве, што укључује: пружање подршке и заштите жртвама насиља, ефикасно и дискретно провођење истрага, адекватну казнену политику и превенцију", истичу.

Додају да Босна и Херцеговина, у складу са прихваћеним међународним обавезама, мора примјењивати највише стандарде заштите људских права у борби против родно заснованог насиља, посебно сексуалног насиља, пружити подршку преживјелима овог насиља, и санкционирати починиоце.

Кривична дјела против сполног интегритета, односно сполне слободе и морала регулисана су Кривичним законом Федерације БиХ , Кривичним закоником Републике Српске и Кривичним законом Брчко дистрикта БиХ који у релевантним одредбама прописују та дјела, и казне које се могу изрећи починиоцима истих.

"Надаље, Закон о равноправности сполова који је усвојен 2003. године прописује кривично дјело насиље на основу спола, узнемиравање и сексуално узнемиравање, као и приоритет у њиховом процесуирању и рјешавању. Наводи изнесени у медијима, односно исповијести на поменутој фацебоок страници, указују да постоје проблеми у пракси, обзиром да се јако мали број жртава сексуалног насиља одлучује исто и пријавити", истичу.

Напомињу да патријархалност и наслијеђени односи између мушкарца и жене које карактерише страх, срамота, неразумијевање околине, спорост у рјешавању ових предмета, те често пута неразумијевање органа који треба да поступају у овим предметима, неки су од узрока непријављивања значајног броја случајева сексуалног насиља.

"Стога, сигурно је да је већи број случајева силовања и злостављања од броја у званичним статистикама. Омбудсмени БиХ охрабрују све особе које су доживјеле неки од облика сексуалног насиља, да се обрате надлежним органима (полиција, тужилаштва) пријавом против починитеља, а могу се обратити и Омбудсменима БиХ који ће, у складу са својим овлаштењима, предузети мјере из своје надлежности у циљу заштите жртава сексуалног насиља. Истовремено, Омбудсмени БиХ позивају све надлежне органе да процесуирању случајева сексуалног насиља приступе приоритетно и са посебном сензибилношћу", кажу из ове Институције.

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.