Поступање према Ромима је испит за нас на Западном Балкану

Свакодневни живот Рома на Западном Балкану није, нажалост, прослава Ђурђевдана поред ријеке, дјевојчице са вијенцима цвијећа у коси и меланхолична музика коју сви знамо и волимо.

BUKA portal / 11. јул 2019

Подаци показују да је између 83 и 94 посто угрожених ромских породица у стању тешке матријалне оскудице у цијелом региону проширења ЕУ.

 

Роми су једна од најугроженијих и најискљученијих група на Западном Балкану. Најновији извјештаји показују да се број дјевојчица и дјечака Рома који похађају обавезно основно образовање повећао у задњих десет година, али је број оних који похађају средње школе ипак много мањи. Проценат младих између 18 и 24 године старости који нису запослени, не школују се нити се на други начин усавршавају креће се од 73 посто у Србији до 86 посто у Босни и Херцеговини. Исти проценат се за младе жене креће између 81 (Република Сјеверна Македонија) и 93 посто (Црна Гора). Бројке показују да је мања вјероватноћа да Роми имају приступ здравственој заштити него њихове комшије који нису Роми. Бројни ромски стамбени објекти немају приступ текућој води, а тај се проценат креће од 10 посто у Републици Сјеверној Македонији до више од половине ромског становништва у Албанији. Сви ови подаци указују на потребу за новим и ефективнијим мјерама политика у свим друштвима на Западном Балкану како би се обезбиједило да су Роми препознати и укључени као продуктивни чланови друштва, у потпуности интегрисани и једнаки у свим сегментима свакодневног живота. 

 

У Декларацији партнера са Западног Балкана о интеграцији Рома у процесу проширења Европске уније, која је усвојена на самиту Западног Балкана у Познању, наводи се да економије Западног Балкана настоје постићи већу запосленост, легализацију стамбених објеката гдје је она могућа, већу стопу завршавања основне и средње школе, већу стопу покривености здравственим осигурањем, као и пријава у матичне евиденције свих Рома, те наставити борбу против дискриминације Рома. Њихова амбициозна и инспиративна опредјелјеност да наставе и унаприједе напоре ка потпуној једнакости и интеграцији Рома у друштвима важан је корак ка интеграцији Рома.

 

Нема сумње да један документ не може ријешити статус скоро 600 неформалних ромских насеља у Србији или обезбједити потпуну имунизацију ромске дјеце у Републици Сјеверној Македонији. Како би се повећала стопа запослености Рома или младих који су завршили средњу школу, владе ће требати усвојити политике, имати буджете којим су обухваћени Роми, предузимати мјере и на свим нивоима помно пратити да ли ове политике и мјере допиру до сваког Рома или Ромкиње и то сваког дана. У супротном, ова Декларација ће остати тек комад папира.  

 

Пројекат интеграције Рома Вијећа за регионалну сарадњу, који финансирају Европска унија и Фондација за отворено друштво, омогућио је процес одобравања Декларације, коју је иницирала Влада Републике Сјеверне Македоније. Ова Декларација има потенцијал да служи као смјерница за владе, регионалну сарадњу и напоре у области европске интеграције везано за питања интеграције Рома. Декларација је, свакако, један процес. Данас је, више него икада прије, важно да препознамо колико смо тога урадили и, што је још важније, колико још тога тек требамо урадити по питању интеграције Рома као дијела процеса проширења Европске уније, као и процеса регионалне сарадње. 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.