Потписивање три документа, Мини Шенген мијења име

У Скопљу ће данас бити одржан велики регионални економски форум у оквиру иницијативе Мини Шенген, на коме ће учествовати председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама.

BUKA portal / 29. јул 2021

blic

На форуму, који ће окупити око 350 компанија са Западног Балкана, биће саопштено ново име те регионалне иницијативе и потписана три споразума за унапређење сарадње у региону.

То су Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ.

Економски форум за регионалну сарадњу организују привредне коморе Србије, Северне Македоније и Албаније.

Председнику Србије ће данас, другог дана посете Скопљу, прво бити уручена захвалница за пружену помоћу у вакцинацији држављана Северне Македоније током пандемије вируса ковид 19 - захвалница Македонске асоцијације новинара и захвалница Привредне коморе Северне Македоније.

Затим ће почети економски форум на коме ће се обратити Заев, Вучић и Рама, а онда и председници привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније Марко Чадеж, Бранко Азески и Инес Мућостепа.

Након дискусије са представницима привреде, Вучић, Заев и Рама ће потписати три поменута документа и објавити нови званични назив и лого регионалне иницијативе и обратити се медијима.

Уследиће пословни састанци привредника у формати Б2Б (бизнис ту бизнис).

Скопски форум о регионалној сарадњи на ЗБ окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.

Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.

(Танјуг)


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.