ПОТРЕС НА УНИВЕРЗИТЕТУ Ректор поднио оставку, студентима пријећено - НЕМА НЕВИНИХ, а ситуација тек постаје напета

Данима на бањалучком Универзитету траје сукоб разних интересних струја, а све је кулминирало оставком ректора Милана Матаруге.

Milovan Matić / 09. новембар 2017

Ипак, оно што је најчудније у цијелој бури која је погодила Универзитет јесте улога појединаца који су предводили цијели процес прогона тренутног ректора. Наиме, сви студентски лидери су истакнути чланови Младих социјалемократа, а неки од њих су у партији имали иодређене функције. Посебно се ту истичу предсједник Уније студената, предсједник, те секретарка Студентског парламента.

 

Да се све врши оркестрирано посвједочио је и Милан Матаруга који дешавања и понашање групе студената сматра неприхватљивим и смишљено вођеним како би се урушио углед УНИБЛ и директно смијенио ректор. 

 

"Студентима сам на састанку који су тражили, рекао да подржавам њихове захтјеве, али и да за њихову реализацију треба подршка институција и више времена. Не обзирући се на моје разумијевање, њима је било важније да узврате увредама, прекидајући ме док сам покушавао да објасним детаље. Слободан сам рећи да су неки представници студената том приликом изнијели низ неистина.Нисам дозволио да се од УНИБЛ прави „циркус“. Не пристајем на уцјене и од свих тражим академско понашање у сваком моменту", поручио је Матаруга.

 

 

Са друге стране, предсједник Уније студента Републике Српске Ратко Савић рекао је да је бањалучком Универзитету потребан частан, поштен и одлучан ректор, који ће се без страха борити против корупције без обзира на пријетње и уцјене, као што се то, како тврди, дешава ових дана.

 

"Наравно да желимо да Сенат Универзитета изабере новог ректора", рекао је Савић данас у Бањалуци и додао да на мјесто вршиоца дужности ректора може бити изабран неко од четири проректора. 

 

Све гласније се говори да би на мјесто ректора могао да дође декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, али је Савић на такву констатацију кратко одговорио -"Не". 

 

Да ствар буде гора, Горану Поповићу и Радомиру Тешићу, представницима Савеза студената Технолошког факултета у Бањалуци, пријећено је и смрћу.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.