Потресно свједочење након СМРТИ УЧЕНИЦЕ (15) на малом одмору

Мук, сузе и туга завладали су београдском гимназијом “Патријарх Павле” у општини Раковица.

BUKA portal / 07. новембар 2019

 

Петнаестогодишњој И.К., ученици првог разреда, позлило је јуче на одмору између прва два часа у послијеподневној смјени, да би већ у сљедећем тренутку изгубила свијест.

Иако је, како су за Блиц испричали директор Јасмин Николовски и одјељенски старјешина Петар Ћосић, дјевојчица успјешно реанимирана од стране медицинских радника, пар сати касније стигла је трагична вијест да је преминула у Ургентном центру, највјероватније због урођене срчане мане коју је имала.

Петар Ћосић, разредни старешина И/3, одјељења које је И.К. похађала, имао је најтежи могући задатак да тужну вијест саопшти њеним друговима из одељења.

– Када су ме ученици видјели на вратима, претпоставили су шта се догодило, просто су ме молили да им не саопштим страшну вијест. Када су чули, сви су брзнули и плач, то је било страшно гледати – испричао је за Блиц још увијек потресен Петар Ћосић.

Директор школе, Јасмин Николовски, рекао је за Блиц да се све догодило између два часа, тачније на малом одмору, као и да је већина професора и њених другара из одјељења одмах притекла у помоћ.

– Када се онесвијестила нико није могао ни да претпостави да ће се оваква трагедија догодити. Иако смо знали од самог почетка за њене урођене срчане проблеме, нико није ни слутио ову несрећу. Није давала никакве назнаке да јој је у било ком тренутку било лоше – рекао је директор Николовски.

Први су јој до доласка љекара Хитне помоћи притекли управо њени другари.

– Када је пала, они су јој потпуно мирно пришли, чак јој је један друг и извадио жваку из уста како се не би угушила. И професори из њене основне школе били су око ње, заједничким снагама покушавали смо да јој помогнемо. Држао сам је на својим рукама, не могу да вјерујем да је више нема – додао је одјељенски старјешина.

“Увијек је била насмијана”

Разредни стјарешина и директор, испричали су да је И.К. била одлична ученица, која је ишла у О. Ш. “14.октобар”, смјештену у истој згради као и гимназија коју је похађала.

– Увијек је била насмејана, никада је нико ни од другара али ни од професора, није гледао другачије без обзира што је имала срчаних проблема. Дружила се са свима и сви су је веома вољели, иако се у школу кренуло прије само два мјесеца и сву су релативно једни другима нови. Прије двије недјеље били смо на екскурзији од Вишеграда, преко Мокре Горе до Златибора. Била је веома и срећна, видјело се да јој је пријало – додао је Петар Ћосић.

Без обзира на свој здравствени проблем, Ива се раније чак бавила и спортом, а физичког се такође није суздржавала.

– Она и њени родитељи заправо никада нису тражили поштеду од физичког васпитања, радила је колико је могла и била је одлична у томе. Иначе, имамо само ријечи хвале за њу и њену породицу која је увијек и у сваком тренутку била брижна – додао је Николовски.

Одмах пошто су у школи сазнали за смрт своје ученице, директор је одлучио да прекине наставу у поподневној смијени.

– Морамо наставити даље, само можемо бити поносни што је И.К. била ученица наше школе. Ово је била ужасно тешка сцена која се десила наочиглед дјеце – са тугом у гласу додао је директор Николовски.

Ученица И.К. (15) ће бити сахрањена у петак на гробљу Орловача.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.