Потврђена оптужница против хашког осуђеника Драгољуба Кунарца

Суд Босне и Херцеговине против Драгољуба Кунарца потврдио је оптужницу за злочин на подручју Фоче почињен 1992. године, потврђено је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

BUKA portal / 11. јануар 2019

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је оптужница потврђена у цијелости, а из Суда БиХ су навели да није враћана на дораду прије потврђивања.

У Државном тужилаштву су БИРН-у БиХ казали да ће, након што је потврђена оптужница, Суд БиХ одлучити о даљњим активностима у овом предмету, односно да ли ће предмет бити пребачен у Нјемачку или ће бити затражено суђење пред домаћим правосуђем.

- Суд БиХ је у предмету ‘Драгољуб Кунарац’ донио одлуку о оптужници Тужилаштва БиХ подигнутој 5. децембра 2018. године. Одлука Суда је достављена странци и браниоцу, а јавност ће о истој бити благовремено информисана службеним саопштењем Суда БиХ, након што одлуку заприме странка и бранилац - саопћено из Суда БиХ.

Драгољуб Кунарац звани “Жага” и “Драган” налази се у Њемачкој на издржавању затворске казне по пресуди Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), а Тужилаштво БиХ га је по три тачке оптужнице оптужило за злочине против човјечности.

Кунарац је у Хаагу осуђен на 28 година затвора за више силовања, те за поробљавање двије жене, које је потпуно лишио контроле над њиховим животима и према њима поступао као према свом власништву.

Тужилаштво БиХ га терети да је вршио прогон цивилног становништва бошњачке националности на подручју Фоче.

“Кунарац се терети да је у својству командира специјалне јединице Војске Републике Српске (ВРС), заједно с другим униформисаним и наоружаним припадницима ‘Жагине’ јединице, 27. и 28. јула 1992. године, с подручја села и заселака Кобиља Раван, Луке и Фаловићи – Подпеће, у оквиру прогона учествовао у убиствима најмање шест особа те мучењу и наношењу снажне физичке и психичке патње заробљеним цивилима, као и депортацији цивилног становништва бошњачке нациналности”, наводи се у оптужници Тужилаштва БиХ.

Кунарац је такођер оптужен да је учествовао у паљењу кућа и имовине.

Почетком фебруара 2017. године, Тхеодор Мерон, предсједник Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) – правног насљедника МКСЈ-а – одбио је молбу за пријевремено пуштање Кунарца на слободу.

“Иако је Кунарац издржао двије трећине своје казне на дан 1. новембра 2016. године, конкретне околности његовог предмета, укључујући велику тежину кривичних дјела те чињеницу да Кунарац није показао довољно знакова рехабилитације, претежу против његовог пријевременог пуштања на слободу у овој фази”, стоји у одлуци судије Мерона.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.