Повратак ДукаФеста: На конкурс пријављено више од 1.500 филмова из 91 државе

Међународни фестивал студентског филма ДукаФест биће одржан по седми пут, и то од 21. до 24. новембра у Градском позоришту Јазавац у Бањалуци.

BUKA portal / 07. новембар 2019

 

Ријеч је о "повратничком" издању фестивала, који је био "на паузи" још од 2013. године, на шта су, прије свега, утицали недостатак средстава и подршке за његово одржавање. Ипак, након петогодишње паузе, ДукаФест је поново активан.

Штавише, и прије новог почетка ДукаФест је остварио завидне резултате, јер је на конкурс фестивала пријављен 1.561 филм из чак 91 државе. Сходно томе, организатори фестивала ће ускоро открити имена чланова жирија и филмове који ће такмичити на ДукаФесту те представити ревијални програм.

- Бањалука је, то је сасвим јасно, средина у којој се филмска умјетност и даље тек рађа као јавна индустрија културе. Тачније, од 2000. године до данас Академија умјетности и Бањалука као средина на филмском плану највише су представљани управо преко студентских филмова, који су играли на бројним домаћим и страним фестивалима. Та чињеница обавезује све нас који волимо филм и који хоћемо да градимо средину у којој живимо, да један од конкретних корака буде побољшање студентске филмске продукције – наводе организатори ДукаФеста.

Наглашавају да је стога идеја фестивала управо промоција студентских филмова и аутора, којима су овакви фестивали почетни корак у каријери и могућност да упознају колеге и професионалце из филмског свијета.

- Све пројекције и филмске радионице на фестивалу ће и даље бити бесплатне – додају из ДукаФеста.

 

Организатори надолазећег, седмог ДукаФеста су Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности КРОВ, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Града Бањалука, док је главни спонзор фестивала компанија м:тел.

ДукаФест је настао као помен Душку Дукићу - Дуки, трагично настрадалом студенту филмске и телевизијске режије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

Фестивал је покренут 2008. године на иницијативу његових пријатеља, тадашњих студената на Академији умјетности, а од тада па до споменуте паузе ДукаФест је угостио значајне филмске ствараоце, као што су Дејан Зечевић, Младен Ђорђевић, Срђан Вулетић, Пјер Жалица, Фарук Лончаревић, Горан Радовановић, Ахмед Имамовић, Мирослав Момчиловић, Марко Бабац и други.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.