Пожари харају Грчком: Ванредно на Евији, затражена помоћ ЕУ

На стотине ватрогасаца у уторак се борило са шумским пожарима, од којих је највећи бјеснио кроз густу шуму у националном парку на отоку Евиа сјеверно од Атине, с кога су три села евакуирана.

BUKA portal / 14. август 2019

Највећи пожар, на острву Евија разгорео се, проширио и угрозио села, те је тамо проглашено ванредно стање.

За гашење пожара ангажовано је 347 возила, по шест ватрогасних авиона и хеликоптера, механизације војске, као и десетине грађевинских машина које обарају шуму да би се зауставило ширење ватре.

Упоредо је почела истрага узрока великог пожара на Евији који је избио током ноћи и од уторка ујутро густим димом прекрио део средње Грчке, укључујучи Атину.

За среду је најављен долазак по два ватрогасна авиона из Италије и Хрватске, и затражена је помоћ Механизма цивилне заштите Европске уније.

Државни званичници, министри и премијер Киријакос Мицотакис који су били на годишњем одмору хитно су се вратили на своје дужности.

Према јутрошњим информацијама, ситуација је мало боља.

"Ситуација је изгледа боља, ватрогасци су уложили велике, надљудске напоре", рекао је регионални гувернер за централну Грчку Костас Бакојанис за телевизију Скај.

Бакојанис је навео да је пожари компликовани за гашење, али је истакао да људски животи нису угрожени.Још десеци ватрогасаца, два авиона и хеликоптер борили су се против другог шумског пожара на сјеверном отоку Тхассос. Трећи шумски пожар захватио је грмље и коров у близини Тхебеса, сјеверозападно од Атине, а још један је избио у јужној Грчкој, захватајући шумска и пољопривредна подручја. Више од 30 ватрогасаца борило се против четвртог пожара.

Шумски пожари чести су у Грчкој током топлих и сушних љетних мјесеци. Власти су у више наврата упозориле грађане да не обављају активности на отвореном које би могле изазвати пожар, као што су рад на пољу, паљење сухог корова или потпаљивање роштиља. Паркови и шумске области повремено се затворе за јавност у вријеме високог ризика од ватре.
 Прошле је године више од 100 људи погинуло када је големи шумски пожар избио у приморској регији сјевероисточно од Атине и бјеснио је кроз оближње насеље с викендицама.

Ватра је заробила људе у њиховим аутомобилима док су покушали да бјеже, а бројни људи су се удавили када су покушали да отпливају од обале док су били ошамућени врелином и удисањем дима, преноси Ассоциатед Пресс.

Клиx.ба


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.