ПОЗИВ БАЊАЛУЧАНИМА: Наша морална обавеза је да реагујемо и покушамо умањити патње и неправде којима су мигранти свакодневно изложени

Први састанак "Групе за подршку мигрантима" заказан је за петак у 18.00 часова, а сви који се јаве путем Фацебоока добиће информације о локацији састанка.

M.P. / 06. децембар 2018

"У БиХ се дешава хуманитарна катастрофа у односу према избјеглицама и мигрантима који углавном пролазе кроз нашу земљу у потрази за сигурнијим и бољим животом. Истовремено, институције и међународне организације раде поражавајуће мало у односу на потребе на терену и обавезне на које их домаћи закони и међународне конвенције обавезују. Овакав трагичан однос траје од прољећа, а хладно вријеме је ову трагедију учинило много већом. Свакодневно до нас стижу слике које потврђују да је ово и криза морала и људскости. На мање од 50 км од нашег града, у Кључу, мигранти спавају под отвореним небом на температурама испод нуле, а ситуација у Бихаћу и Великој Кладуши је још тежа. Недостаје хране, одјеће, лијекова, смјештаја, волонтера...", наводи се на Фацебоок страници "Групе за подршку мигрантима" из Бањалуке.

Групу је основало двоје младих људи из Бањалуке који су одлучили да помогну умањити патње избјеглица и миграната у БиХ, у складу са својим могућностима и у координацији са другим групама волонтера у БиХ. Замолили су нас да за сада не објављујемо њихова имена.

"Једно од нас двоје је имало искуство да на аутобусној станици у Бањалуци сретне групу миграната који нису знали ни куда, ни како даље. Полицајци који су ту били по службеној дужности и нису знали енглески. У околностима када мигранти углавном говоре лоше енглески, а полицајци не говоре уопште, постоји велика шанса да дође до непотребних и нежељених ситуација. Такође, на основу информација које смо добили из група за помоћ мигрантима које дјелују у Тузли и Сарајеву, схватили смо да можемо очекивати да ће мигранти и у већем броју почети пролазити кроз Бањалуку", казали су нам из ове групе.

То им је, кажу, био само непосредан подстицај да оснују ову групу, али су одавно осјећали незадовољство начином на који су домаће институције и међународне организације одговориле на ову мигранстску кризу.

"Сматрамо да у оваквим околностима, када мигранти на свом путу кроз БиХ доживљавају бројна угрожавања својих права и да још увијек, у званичним камповима за мигранте, живе под најлонима и без гријања, на температурама испод нуле, наша морална обавеза као грађана је да реагујемо и покушамо умањити патње и неправде којима су мигранти свакодневно изложени", казали су за портал Бука оснивачи Групе.

У петак је планиран први састанак Групе, на којем ће сви волонтери заједно одлучити на који начин ће дјеловати и које области дјеловања ће ставити у први план.

"То ће зависити и од интереса сваког од чланова групе, обзиром да не желимо да намећемо на који начин ће свако од чланова групе да се ангажује. Вјерујемо да у Бањалуци постоји довољно свјесних и заинтересованих особа да помогну мигрантима, али да нико није покушао да те људе позове и организује. Зато позивамо оне који могу и желе да помогну, да нам се јаве на наше контакте, да покажемо хуману страну нашег града према онима којима је помоћ од животне важности."


Први састанак Групе заказан је за петак у 18.00 часова, а сви заинтересовани за учешће у састанку који се јаве путем Фацебоока, добиће информације о локацији састанка. Заинтересовани чланови Групе ће заједно одлучивати о активностима, а за почетак је предложено неколико подручја дјеловања.

Волонтирање – пимарно у критичним подручјима, а у координацији са организацијама које тамо дјелују.

Хуманитарне активности – ад хоц акције прикупљања хране, одјеће, обуће, дека и сл. за критична подручја и сталне локације за прикупљање помоћи.

Медији – заједно са заинтересованим новинаркама и новинарима ћемо радити на подизању свијести о мигрантима.

Правна помоћ - тачне и корисне информације за мигранте, као и општу јавност, а у складу са прописаним обавезама о поступању са странцима, избјеглима и расељенима, као и међународним конвенцијама.

Сарадња са другим организацијама – активности ћемо координисати и имати у виду активности које проводе друге организације у БиХ и регији.


Укључити се можете тако што ћете Групи послати поруку путем Фацебоока или Е-маилом на бл.за.мигранте@гмаил.цом


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.