Позив младим умјетницима на мастерклас Марине Абрамовић

Одабрани учесници ће, како је најављено, провести време са Марином Абрамовић у интензивном уметничком раду, истраживању, учењу и упознавању света уметничког перформанса.

BUKA portal / 10. август 2019

 

Уметница Марина Абрамовић позива младе уметнике и студенте из Србије да се пријаве за учешће на мастеркласу који ће одржати од 24. до 26. септембра у оквиру своје ретроспективне изложбе “Чистач” у Музеју савремене уметности у Београду (МСУБ).

Одабрани учесници ће, како је најављено, провести време са Марином Абрамовић у интензивном уметничком раду, истраживању, учењу и упознавању света уметничког перформанса.

Заинтересовани треба да се пријаве до 25. августа 2019. године на е-маил адресу мастерцласс@мсуб.орг.рс, након чега ће Марина Абрамовић одабрати највише 20 учесника.

Пријава треба да садржи кратку биографију потенцијалног учесника и представљање три његова или њена рада - перформанса са описом. Потребно је и приложити видео и фото материјале пријављених радова (квалитет видео и фото материјала није пресудан). Радови могу бити већ изведени или специјално осмишљени за ову прилику.

Сви који буду одабрани да учествују на мастеркласу обавезни су да дају сагласност за снимање, фотографисање и коришћење лика у материјалима забележеним у току ова три дана.

По завршетку тродненвног програма, сви ће добити сертификат о учествовању на мастеркласу.

Фото: Бојана Јањић / МСУБ

Велика ретроспективна изложба “Чистач” Марине Абрамовић биће свечано отворена 21. септембра у МСУБ-у, а хронолошки прати све фазе њене комплексне 50-годишње каријере – од раних сликарских и концептуалних радова, преко соло перформанса и заједничког рада са Улајем, до култних радова из самосталне каријере.

Изложба обухвата више од 120 радова (слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа), антологијска дела уметности перформанса (серија Ритам, Липс оф Тхомас, Релациони радови, Прелазак преко ноћног мора), као и дела која су обележила рецентни опус Марине Абрамовић (Балкански барок, Седам лаких комада, Уметник је присутан).

МСУБ организује изложбу “Чистач” уз подршку Владе Србије, а продуцент је Модерни музеј (Стокхолм), у сарадњи са Луизијана музејом модерне уметности (Хумлебек) и Бундескунстхале (Бон).

Кустоси изложбе “Чистач” су Дејан Сретеновић (МСУБ), Лена Есслинг (Модерна Мусеет), Тине Цолструп (Лоуисиана Мусеум оф Модерн Арт) и Сусанне Клеине (Бундескунстхалле).

МСУБ је од средине јула затворен због припрема изложбе “Чистач”, која ће трајати до 20. јануара 2020. године.

(СЕЕцулт.орг)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.