Познат износ новца који се спрема за земље Балкана и Турске, стижу ли европске милијарде у Босну и Херцеговину?

Коментар у вези са јуче усвојеним буджетом ЕУ те о то томе какав ће то ефекат имати на Босни и Херцеговину смо затражили од Адија Ћеримагића, аналитичара Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ)

Elvir Padalović / 22. јул 2020

 

Он каже да је за БиХ, с обзиром на то колико смо усмјерени на извоз и увоз, дознаке из дијаспоре и инвестиције, јако важно да су се земље чланице ЕУ успиле договорити не само о оквизном буджету за седмигодишњи период, већ и о фонду за обнову економије ЕУ. 

"Опоравак и раст ЕУ је у нашем интересу и наш опоравак и напредак су великим дијелом везани за ЕУ. У том смислу, добра и охрабрујућа вијест, уз претпоставку да ће Европски парламент прихватити договор" рекао је Ћеримагић за БУКУ.

Што се тице дијела који се односи на БиХ, засад је познато да је дио седмогодишњег буджета за све земље које имају перспективу чланства, дакле западни Балкан и Турску, око 12.6 милијарди еура и нешто је већи него у периоду који је управо у току. 

"Очекивање и нада је и да ће БиХ из тог дијела добити пуно, пуно више новца него у овом периоду, јер смо ваљда научили да ЕУ неће прилагодити своја правила нама и да морамо дијеловати брже и координисаније. Додатно, сасвим сигурно, БиХ ће добити новац за суочавање са пандемијом и посљедицама пандемије и ти новци су већ најављени" каже за БУКУ аналитичар Иницијативе за европску стабилност

Да ли ће то бити довољно, питање је за БиХ власти које би требале разрадити координисану и јасну визију и план проласка кроз и изласка из кризе, те бх. развоја до краја 2020. тих. 

У супротном ЕУ новац, чак и да га је пуно више неће имати ефекат који ће задовољити грађане БиХ.

На питање у вези са реформама правосуђа и услова те врсте за добијање новца, наш саговорник истиче да је сваки буджет више од финансија и шаље и политичку поруку у визију коју ЕУ има за себе, али и коју ће желити пројицирати на оне који јој се желе придружити или које су јој у сусједству. 

"Још је рано о томе говорити, али за очекивати је да се и дио буджета за БиХ и западни Балкан и Турску усмјери, као онај за саму ЕУ више у подручја климатских промјена и дигитализације" истиче Ћеримагић.

Додаје како је о владавини права током вишедневног састанка било доста пријепора и сасвим сигурно је да та тема неће нестати са агенде ЕУ, због свега што се дешава у Пољској и Мадјарској, али и зато што су лидери договорили да Европска комисија изадје са приједлогом механизма заштите ЕУ фондова од злоупотребе.

"Чињеница да је Хрватска у седмогодишњем буджету ЕУ добила једнак износ новца као читав западни Балкан и Турска, те да је на то добила још скоро 10 милијарди еура подршке суочавању са пандемијом, говори колико је важније бити у ЕУ. И колико је БиХ пропустила" закључује Ади Ћеримагић, аналитичар Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ) у изјави за портал БУКА.

Подсјетимо, укупан износ пакета за опоравак ЕУ је 1.824 милијарде евра, од чега се 1.074 миљарде налази у оквиру заједничког буджета за период од 2021. до 2027. године.

Фонд за опоравак ЕУ износи 750 милијарди евра, а чине га 390 миљарди бесповратне помоћи и 360 милијарди зајмова. Другим ријечима овај износ биће набављен на финансијским тржиштима

Овај фонд ће бити финансиран заједничким задуживањем ЕУ на светским тржиштима капитала, а рок за отплату позајмице је крај 2058 године.


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.