Познати који су изгубили битку с АИДС-ом - већина није ни знала

Данас се обиљежава Свјетски дан борбе против АИДС-а

Buka/24sata.hr / 01. децембар 2018

Ове године навршава се тачно 30 година од првог обиљежавања Свјетског дана АИДС-а. Заједнички УН програм за ХИВ/АИДС (УНАИДС) ставља посебан нагласак на тестирање, те је овогодишњи фокус на теми „Сазнај свој статус“. Од 1988. године постигнут је значајан напредак у одговору на АИДС, па тако три од четири особе које живе са ХИВ-ом знају свој статус.
Босна и Херцеговина се и даље сматра земљом с ниском стопом преваленције ХИВ-а (мање од 0,1 посто), међутим постоје бројни ризико фактори који у било којем тренутку могу довести до драстичног повећања ове стопе. До данас су у Босни и Херцеговини укупно регистриране 343 ХИВ позитивне особе.

Према званичним подацима Института за јавно здравство Републике Српске, Завода за јавно здравство Федерације Босне и Херцеговине и Пододјела за јавно здравство Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, у 2018. години у Босни и Херцеговини је пријављено 27 нових случајева заразе ХИВ-ом, међу којима је седам случаја оболијевања од АИДС-а. Анализом података свих пријављених у том периоду, према сполној структури више од 80 посто су особе мушког пола.

Иако је највећи број пацијената регистрован у доби од 30 до 39 година, дешава се да се болест дијагностификује и код далеко старијих људи.

 

Познати који су изгубили битку с АИДС-ом

Њихове приче, болест и трагични завршеци људима су постали подсјетник на то колико та болест може бити опасна. Ови повијесни великани изгубили су битку с АИДС-ом и већина их је умрла од болести које су настале као компликација узрокована АИДС-ом. Многи од њих све до краја нису ни знали да носе вирус у себи.

 

1. Фреддие Мерцурy

 

Фреддие Мерцурy прва је свјетска звијезда за коју је јавно било познато да је преминуо од посљедица АИДС-а. Умро је од упале плућа изазване АИДС-ом 1991. Имао је само 45 година. Само неколико дана прије објавио је приопћење о својој болести 

2. Либераце 

 

Овај умјетник преминуо је од компликација изазваних АИДС-ом 1987. Никад није јавно признао да је гаy, а чак је тужио један магазин када су то написали о њему иако је његова сексуална склоност била позната. 

 

3. Еазy-Е

Овај репер завршио је на хитној због тешког нападаја нечега за што је он мислио да је астма. Дијагностицирали су му ХИВ и за мање од мјесец дана умро је од компликација изазваних АИДС-ом. 

 

4. Роцк Худсон

Сматра се једним од најбољих глумаца свих времена. Било је познато да је гаy, али никад то није признао у јавности. Објавио је да има АИДС 1985., а умро је само три мјесеца послије. 

5. Том Фогертy

Гитарист бенда Црееденце Цлеарwатер Ревивал умро је од АИДС-а 1990. након што је добио ХИВ трансфузијом крви. 

6. Антхонy Перкинс 

Најпознатији по својој улози у филму Псyцхо, иако је до тада већ био номиниран за Тонyја и Осцара те освојио Златни глобус. Било је познато да има односе и са женам и мушкарцима. Умро је од упале плућа 1992. узроковане АИДС-ом, а уз њега је била супруга Беррy Беренсон и њихова два сина. 

7. Брад Давис

Најпознатији је по својој улози у филму Миднигхт Еxпресс. Био је бивши овисник о дрогама, а волио је и мушкарце и жене и то је јавно признао. Сазнао је да има ХИВ 1985. но морао је то тајити како би могао наставити радити и уздржавати обитељ. Имао је супругу и сина. Његова удовица Сусан Блуестеин наставила је радити као активист АИДС-а.

 8. Артхур Роберт Асхе Јр. 

Својевремено је био најбољи амерички тенсиач. Освојио је три Гранд Слама чиме се сврстава међу најбоље тенисаче из САД-а. Заразио се вирусом ХИВ-а највјеројатније трансфузијом крви након друге операције срца. Ту тајну дуго су чували од јавности понајвише због своје кћерке, која је у вријеме када је то сазнао, имала двије године. Преминуо је од упале плућа изазване АИДС-ом 1993. 

9. Ивица Вдовић

Бубњар групе ЕКВ био је прва особа регистирана као ХИВ позитивна у бившој Југославији.

Умро је 1992. у 31. години. 

 

10. Гиа Царанги 

Једна од супермодела свог времена, касних 70 и раних 80-их, Гиа је била посвуда - на насловницама Вогуеа, Цосмополитана и лице познатих модних кућа. Постала је овисница о хероину и убрзо је и њезина каријера почела одумирати. Касније се заразила ХИВ-ом и умрла од компликација услијед АИДС-а са само 26. година. 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.