Познати научник: Наметање религије дјеци горе је од злостављања

РИЦХАРД ДАКИНС, професор на Офорду и заговаратељ атеизма тврди како многи родитељи злостављају своју дјецу без да су тог свјесни, преноси Даил Маил.

Index.hr / 13. септембар 2016

 Познати знанственик одржао је говор на Фестивалу књиге у Цхиппинг Нортону, гдје је поновио оно што је тврдио и прошле године.

"Оно што дјецу требамо учити јест да религија постоји и да неки људи у то вјерују, али да неки и не вјерују. Но, никада не смијете учити дијете да је католик или муслиман, јер је то оно што сте ви. То је злостављање дјеце". Дакинс, иначе биолог, изазвао је праву револуцију када је 1976. издао књигу "Себични ген". "Дјеца требају знати што је религија и добро је за њих да знају. Уосталом, неће моћи цијенити књижевност ако не знају ништа о религији. Но, не смијемо их учити да је то једини исправан пут". Нјегова најпознатија књига, "Заблуда о Богу" тврди да вјеровање у наднаравног створитеља је ирационално и опасно за друштво. За телевизију Ал Јазеера је изјавио: "Сексуално злостављање је ужасно, но још су гора психичка оштећења која дјеца добију када их се одгоји као католике. Пуно дјеце су злостављали свећеници, а једна жена из САД-а ми је испричала да је имала седам година када ју је свећеник злостављао.  Истовремено, њезина пријатељица протестантица, исто седмогодишњакиња је умрла, и речено јој је да сви протестанти иду у пакао и тамо ће горјети заувијек." "Признала ми је да је лакше пребољела физичко злостављање него слику своје мале пријатељице како гори у паклу, то ју је мучило годинама"; завршава.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.