Праг ће уклонити кип совјетског маршала који је водио снаге Црвене армије

СКУПШТИНА округа у Прагу је у четвртак изгласовала да се уклони кип совјетског маршала из Другог свјетског рата и замијени опћенитијим спомеником након спора у који је био увучен и чешки предсједник и руске власти.

BUKA portal / 13. септембар 2019

 

Кип маршала Ивана Коњева, који је водио совјетске снаге које су ослободиле већи дио Чехословачке и ушле у Праг 9. свибња 1945. подигнут је 1980.

Предмет је спорења од пада комунизма 1989. због Коњевљевих каснијих потхвата међу којима је и водећа улога у сламању мађарског устанка 1956. као и подизање Берлинског зида 1961.

Чешки повјесничари кажу како је он био упетљан у руска извиђања уочи инвазије на Чехословачку 1968. коју је предводио Совјетски Савез. Русија оспорава његово судјеловање.

Предсједник каже да би споменик требао остати

Кип је задњих година опетовано нагрђиван црвеном и ружичастом бојом што је навело челништво прашког 6 округа да га прекрије церадом и размотри његово уклањање.

То је изазвало бијес међу проруским активистима који су неколико пута раздерали цераду која је покривала кип. Руско велепосланство је исто тако просвједовало рекавши како прекривање кипа представља оскврнуће успомене на пале војнике Црвене армије.

 

"Сматрамо нечувеном данашњу одлуку...о преношењу споменика маршалу И.С. Коњеву", рекло је у приопћењу руско велепосланство у Прагу након одлуке у четвртак скупштине 6 округа чешког главног града.  

Чешки предсједник Милош Земан, који често заузима проруска стајалишта у политици, такођер је рекао раније овога мјесеца да би споменик Коњеву требао остати на свом мјесту.

Споменици из совјетског доба узроковали су спорове и на другим мјестима у источној Еуропи. 

Године 2007. просвједници су се сукобили у Таллинну и опсјели естонско велепосланство у Москви након што су естонске власти уклониле брончани кип војника Црвене армије с његова мјеста у средишту Таллинна.

У бугарском главном граду Софији 37 метара висок споменик који приказује девет совјетских војника како иду према непријатељу честа је мета вандала.

Преузето са Индеx.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.