"Правите планове за вријеме када све ово прође, а проћи ће"

Неуропсихијатар Осман Синановић

BUKA portal / 25. март 2020

Правите планове за вријеме када све ово прође, а проћи ће. Не проводите уз вијести више од пола сата, не морате баш све слушати, савјетује специјалиста неуропсихијатар Осман Синановић, професор емеритус Универзитета у Тузли.

"Не посежите за анксиолитицима и средствима за смирење. Осмислите своје вријеме у изолацији. Назовите пријатеље, али не да говорите да вам је досадно, него да им кажете да сте јучер лако провели дан", поручује Синановић.

Наглашава да паници нема мјеста и да се против ње мора борити, прије свега правовременим и тачним информацијама, али и строгим поштивањем мјера рестрикције кретања, изолацијом потенцијалних носилаца вируса, адекватним практицирањем мјера заштите, социјална дистанца, маске, рукавице, прање руку и друго, али и могућностима да се хронични болесници имају коме обратити, да се могу, бар на неки начин обратити за савјет, поразговарати о својим страховима.

"Мене могу контактирати путем маила, осман.синановиц[email protected]гмаил.цом. Као неуролога са дугодишњим искуством, стеченим радом на Психијатријској и Неуролошкој клиници Универзитетског клиничког центра Тузла, до маја 2017. године, и каснијим радом у приватној пракси, до уназад неколико дана", поручио је Синановић.

Истакао је да се о овом вирусу не зна довољно, осим да се лако преноси и да се од њега могу заразити старији, али и млађи који су у мањем ризику за тешку форму болести. Но, додаје, то никако не значи да млађи нису у ризику, јер постоје и индивидуалне, генетске, предиспозиције.

Наводи да су већина неуролошких болесника у старијој животној доби, 60 и више, и спадају у оне са вишим ризиком јер уз неуролошку болест имају и друге као што су обољења срца, плућа, шећерна болест.

"Дакле, строга изолација и строга рестрикција контаката, дистанца, ношење маски, рукавица, прање руку", наглашава Синановић.

Каже да су болесници са обољењима као што су мултипла склероза, Паркинсонова болест, Алзхемиреова болест, амиотрофичка латерална склероза/болест моторног неурона, мијастенија гравис, неуромишићне болести, епилепсије, церебралне парализе, без обзира на доб, у већем ризику него здрави и због тога требају строго поштивати мјере рестрикције.

Наводи да лијекове које узимају требају наставити то чинити да не би наштетили себи.

Инфекција коронавирусом први пут је регистрована у децембру 2019. године у Кини, касније се проширилиа у остаку свијета, а Свјетска здравствена организација прогласила је пандемију коронавируса.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.