Пред нама су хладни дани, могуће и сњежне пахуље

РЕЛАТИВНО стабилно вријеме наставља се и сљедећих дана, али уз ипак мале промјене у односу на оно што смо гледали у понедјељак.

BUKA portal / 14. јануар 2020

 

Срећом за многе у копненом подручју, од уторка до четвртка у многим ће крајевима, након углавном јутарње магле, бити више сунчана времена него тијеком понедјељка, који је у дијеловима средишње и источне Хрватске имао цјелодневну маглу и температурне минусе те поледицу и измаглицу, па је било и више невоља у промету. Но било је и подручја са сунцем и ведрином па и великим одступањима од најниже до највише дневне температуре зрака. У Бедњи, примјерице, од -9 °Ц до +6 °Ц, у Сињу од -6 °Ц до +8 °Ц, Пазину од -6 °Ц до 9 °Ц, на зрачној луци Пула од -3 °Ц до 12 °Ц, а у Земунику од -4 °Ц до чак +13 °Ц, навео је Зоран Вакула у новој прогнози за ХРТ.

Но унаточ одступањима наставља се углавном хладно вријеме, барем у односу на оно какво смо досад имали ове зиме, па ће јутарње температуре на копну углавном бити испод нуле, а тијеком дана углавном нешто изнад нуле.

Од петка се поновно повећава вјеројатност цјелодневне магле и ниских облака, из којих су понегдје могуће слабе оборине, па ће у промету опет бити нужна већа позорност. Тијеком викенда је понегдје, првенствено у горју, може бити и нешто снијега, но седмодневна прогноза ДХМЗ-а најављује да би сусњежице и покоје пахуље снијега могло бити и у низинама. 

И на Јадрану ће мјестимице бити магле и видљивости мање од 1 км, али и доста сунчаних сати. Повремено више облака уз могућност гдјекоје кишне капи бит ће у уторак, на сјеверном дијелу и сриједу, те поновно у суботу, након које се повећава вјеројатност често јаке буре, понегдје и олујне, прогнозира Вакула.

Детаљну прогнозу по подручјима за сљедеће дане за ХРТ је припремио мр. сц. Драгослав Драгојловић из Сектора за временске и поморске анализе и прогнозе ДХМЗ-а.

У уторак магла и облаци

У уторак ће на истоку земље већи дио дана бити магла и ниски облаци. Вјетар већином слаб југоисточни. Јутарња температура зрака од -4 и -2 °Ц, што може стварати опасну поледицу. Највиша дневна између 4 и 8 °Ц. 

У средишњој Хрватској подједнака температура, а пријеподне и мјестимице магла и ниски облаци, а затим је врло велика вјеројатност сунчаних раздобља. Запухат ће умјерен југозападњак.

У западним крајевима дјеломице сунчано. У горју ујутро понегдје краткотрајна магла, а на сјеверном Јадрану уз повремено више облака мјестимице може пасти и мало кише. Пухат ће слаб до умјерен западни и југозападни вјетар, послијеподне према отвореном мору сјеверозападњак. Јутарња температура зрака од -2 до 0 °Ц, на мору између 3 и 7 °Ц, а највиша дневна углавном од 7 до 12 °Ц.

У Далмацији дјеломице сунчано с промјенљивом наоблаком, а понегдје може пасти и мало кише. Пухат ће слабо до умјерено југо и јужни вјетар. Јутарња температура од 0 до 3 °Ц, уз обалу између 7 и 9 °Ц, а највиша дневна од 10 до 14 °Ц. 

Подједнака ће температура бити и на југу Хрватске, уз углавном сухо и барем дјеломице сунчано вријеме. Пухат ће слабо до умјерено југо  при чему ће море бити мирно или мало валовито."

До петка без знатније промјене

"И идућих дана у унутрашњости стабилно, уз доста магле и ниских облака, који се понегдје могу и дуље задржати, а повремено може бити и слабих оборина, особито крајем тједна - росуље, солике, измаглице па и покоје пахуље снијега. Јутра ће бити хладна с мразом и поледицом, а дневна температура углавном позитивна.

На Јадрану у наставку тједна барем дјеломице сунчано и дању размјерно топло. Крајем тједна понегдје може пасти и мало кише. Пухат ће слаб до умјерен западњак и сјеверозападњак, који у четвртак мјестимице може бити и јак, а у недјељу ће запухати бура", прогнозирао је за ХРТ мр. сц. Драгослав Драгојловић из ДХМЗ-а.

Индеx


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.