Преда: БиХ игнорише упозорења из Брисела

Представници/е Иницијативе за мониторинг европских интеграција БиХ састали су се јуче у Бриселу са Цристианом Даном Предом, извјестиоцем Европског парламента (ЕП) за БиХ.

BUKA portal / 05. децембар 2018

foto BUKA

 

Извјестилац Европског парламента је потцртао да је пасивност политичких актера у БиХ када су у питању ЕУ интеграције довела до тога да ЕУ напросто нема саговорнике у БиХ. Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање, који је требао бити кључна тачка у комуникацији европских и домаћих парламентараца, и даље не функционише.

 

Поред тога, како подсјећају из Иницијативе за мониторинг ЕУ интеграција, „БиХ још увијек није именовала Шефа мисије при ЕУ, што значи да званичници ЕУ у Бриселу не могу да остваре адекватну комуникацију са нашим институцијама.“ Закључак који наводе из Иницијативе је да се БиХ не понаша као држава заинтересована за ЕУ интеграције, с обзиром да „нисмо у стању ни да именујемо Шефа мисије при тој организацији.“

Осим што не показују никакву иницијативу, представници власти у БиХ и даље игноришу озбиљне изазове који им предстоје у наредној години.

Преда наводи да је о томе већ разговарао са одређеним бх. парламентарцима, али нико од њих није подузео никакве кораке, нити покренуо ту тему у јавности: „Упозоравао сам их да су европски избори наредне године, те да им измиче и посљедња прилика да Европски парламент и Европска комисија учине нешто позитивно за БиХ у овом сазиву. Међутим, не видимо никакву реакцију на то упозорење.“ Ништа боља ситуација није ни са врхом извршне власти у БиХ.

На састанку је закључено да сви релеватни политички актери морају престати игнорисати упозорења која стижу из Брисела ако заиста постоји воља да се настави процес ЕУ интеграција. У претходном периоду, цивилно друштво у БиХ се показало као много активније и заинтересованије за процес ЕУ интеграција у односу на званичне институције БиХ, што је јасан показатељ да се однос и понашање институција и њихових представника и представница мора темељно промијенити у предстојећем мандату.

 


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.