Предсједништво СДА усвојило 14 закључака

Позивају надлежне правосудне институције да што прије окончају истрагу о спорној набавци респиратора.

BUKA portal / 05. јун 2020

Foto: N1

 

Предсједништво Странке демократске акције (СДА) усвојило је синоћ 14 закључака међу којима и тај да позивају надлежне правосудне институције да што прије окончају истрагу о спорној набавци респиратора, у складу са законом и без политичких и медијских утјецаја, како би се утврдила пуна истина и санкционисало свако кршење закона за које се утврди да се десило.

Ово су закључци сједнице која је трајала неколико сати:

1. Предсједништво СДА поздравља и у потпуности подржава коминике објављен након јучерашњег засједања Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ).

2. Предсједништво СДА је оцијенило веома успјешним резултате институција Босне и Херцеговине у борби против пандемије коронавируса и похвалило одговорност коју су исказали грађани поштујући донесене мјере и препоруке. Захваљујући томе, Босна и Херцеговина спада међу земље са најмањим бројем случајева и једном од најнижих стопа смртности од ЦОВИД-19 у Европи.

3. Поздрављамо конкретне резултате економских мјера које је покренула Влада Федерације БиХ. Сматрамо да је Вијеће министара БиХ због пасивности предсједавајућег Зорана Тегелтије у великој мјери заказало када је у питању економски сегмент кризе. Од Вијећа министара и предсједавајућег Тегелтије тражимо да што прије подузму конкретне економске мјере.

4. Позивамо надлежне правосудне институције да што прије окончају истрагу о спорној набавци респиратора, у складу са законом и без политичких и медијских утјецаја, како би се утврдила пуна истина и санкционисало свако кршење закона за које се утврди да се десило.

5. Предсједништво СДА сматра да је полицијско и тужилачко задржавање премијера Федерације БиХ политички мотивиран чин, са циљем слабљења бошњачког политичког фактора у Влади Федерације БиХ. Стога је разумљиво растуће незадовољство грађана радом Тужилаштва БиХ и ВСТВ-а, чија руководства предвођена Горданом Тадић и Миланом Тегелтијом изгубила кредибилитет и повјерење јавности.

6. Предсједништво СДА позива на темељиту реформу правосудног система у БиХ, којом ће се обезбиједити потпуна неовисност правосуђа, стриктна примјена закона, процесуирање свих кривичних дјела у сваком дијелу БиХ, а не само на подручјима на којима Бошњаци чине већину. Препоруке из Прибеовог извјештаја добар су темељ за реформу. Не смије бити привилегованих и недодирљивих, нити се правосудне институције смију користити за политичке обрачуне путем монтираних процеса, као ни за покушај ревидирања хисторије кроз монтиране процесе високим официрима Армије РБиХ.

7. Излазак Савеза за бољу будућност (СББ) из коалиције на државном нивоу додатно ће усложнити политичке односе и привремено ослабити позиције пробосанског политичког блока.

8. Поздрављамо одлуку Вијећа министара о расподјели средстава ММФ-а, која је захваљујући чврстом и истрајном ставу министара пробосанског блока, унаточ снажним притисцима, донесена у складу са Уставом и законом. Нажалост, без потребе је изгубљено 30 дана у којима су средства ММФ требала бити од помоћи реалном сектору.

9. Позивамо Вијеће министара и предсједавајућег Зорана Тегелтију да неодложно осигура финансијска средства за провођење локалних избора. СДА ће подржати свако рјешење којим се финансијски осигурава провођење избора.

10. Подржавамо напредак у договору којим би се омогућило одржавање избора у Мостару, као и појачан ангажман међународне заједнице у циљу постизања договора у вези Статута Града Мостара и измјена Изборног закона у вези са изборима у Мостару.

11. Одбацујемо покушај дијела посланика у НСРС да "закључцима" фалсифицирају хисторијске чињенице о континуитету постојања Босне и Херцеговине и о улози и жртвама Бошњака у борби против фашизма. Иако је БиХ током Другог свјетског рата била окупирана од стране фашистичких режима то није прекинуло њено хиљадугодишње постојање. У борби против фашизма страдало је преко 8% бошњачке популације што је највећи проценат страдања једног народа у региону. Ту жртву нимало не умањује чињеница да су страдали безимени или под именима која су им наметнули разни режими.

12. Поздрављамо одлуку политичких представника бошњачке повратничке заједнице у Сребреници да подрже заједничког кандидата за начелника. Позивамо све грађане и патриотске снаге да подрже напоре кампање чији је циљ да Сребреница поново добије начелника за којег геноцид није споран и који ће поштовати жртве без обзира на народ коме припадају.

13. Једна особа може бити члан само једног управљачког тијела управног ,надзорног одбора или савјета у којем се прима накнада по основу чланства. Наведено ограничење је обавезујуће за све чланове СДА и односи се на чланство у управљачким тијелима на свим нивоима (опћински, кантонални, ентитетски и државни). Сви који су чланови у више од једног управљачког тијела обавезни су у року од 10 дана опредијелити се за једно управљачко тијело у којем задржавају чланство, а у осталим поднијети оставке.

14. Предсједништво СДА је задужило радно тијело у саставу Денис Звиздић, Мирсад Заимовић и Сафет Софтић да у року од седам дана предложити закључке у вези са стањем и односима у Кантоналном одбору СДА Сарајево.

 

Фена


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.