Прекид пријатељства: Осам ситуација због којих знате да је вашем пријатељству прошао рок трајања

Пријатељи су заправо одраз онога тко сте ви сами. 

BUKA portal / 07. новембар 2019

Foto: Flickr.com

 

Прекиди никада нису једноставни, како они романтични тако и они с вашим некада блиским пријатељима. Захваљујући сумњи и анскиозности која прати одлуку о прекиду пријатељства, одабир пута којим ћете наставити је један од најтежих и најтужнијих одабира које особа мора донијети.

Човјек је друштвено биће, а обитељ, партнер и пријатељи су нам потребни да с њима подијелимо сретне вијести и да нам буду ослонац у тешким животним тренуцима. Како они нама, тако и ми њима помажемо када треба, смијемо се када је урнебесно и плачемо када је врло тешко.

 

Неке особе су идеалне за одређен период живота

Од оних првих дјечјих интеракција до пријатељских односа кроз пубертет и одраслост, сватко од нас је у одређеном периоду живота имао једног или више блиских пријатеља. Нажалост, нису сва пријатељства створена да трају заувијек, а понекад се они натписи "бест фриендс форевер" једноставно исперу. Прекиди пријатељства нису непознаница, а догађају се из многих разлога. Понекад се удаљите јер више не цијените једнаке вриједности. Понекад вас одвоји брак или обитељ и оно кобно "немање времена". Понекад су неке особе једноставно идеалне у одређеном раздобљу вашег живота, а касније нетко од вас схвати да више једноставно немате једнаке интересе нити приоритете.
Важно је схватити када је вријеме да се одвојите од одређеног пријатеља или читавог друштва. Поп Сугар преноси осам знакова помоћу којих ћете схватити да је стигло вријеме за "прекид" те да је исто тако стигло вријеме за неке нове особе у вашем животу.

 

Једино се ви трудите одржати контакт

Да, живот је каотичан - сви радимо, кухамо, чистимо и покушавамо одвојити минуту времена дневно за себе. Нетко је дуже на послу, нетко има обитељ, нетко читав дан трчи за малом дјецом, а нетко је у распоред успио угурати и какав тренинг. Ако и ви спадате у групу људи која има претрпан распоред попут вашег пријатеља, а свеједно баш ви иницирате дружења - то није поштено. Пријатељства нису једнострани однос, а ако се ви можете подијелити на стотину страна да стигнете попити каву с пријатељем, онда и он може ослободити један сат у да чује што има (или нема) ново код вас. Пријатељ који не цијени ваше вријеме већ своме даје приоритет, заправо је себична особа која вам и није искрени пријатељ.

 

Љубомора због свега и свачега

Можда сте примијетили да се ваш пријатељ често не јавља када вам баш добро крене у животу. Добијете бољи посао или повишицу, а ваш пријатељ није први у реду да вам честита. Напокон сте скупили лову за путовање с партнером, али вашем пријатељу је "баш та локација тотално оут". Али, када сте изненада остали без посла, ево вашег пријатеља да вас "утјеши" и каже да ће бити боље. Нажалост, ваш је пријатељ поприлично љубоморна и завидна особа која није склона веселити се успјеху властитих пријатеља. Пријатељство с таквим "пријатељем" је свакако добро прекинути јер, на крају дана, када добијете добре вијести - требали би их моћи рећи особама које ће се искрено веселити, неовисно каква је њихова тренутна ситуација.

 

Повјерење као темељ 

Као и свака здрава веза и однос, тако се и пријатељство темељи на снажном повјерењу. Требали би се осјећати 100 посто угодно у тренутку када сте емоционално рањиви у близини вашег пријатеља. Не би смјели нити помислити да ће вас пријатељ осудити, исмијати или препричати ваше тајне и страхове трећим особама. Прави пријатељ је особа од повјерења која вас "гура" када треба и због које се осјећате боље и снажније. Након искреног разговора с пријатељем, не би се требали "гристи" јесте ли нешто смјели рећи или не. 

 

Телевиса пресента

Сви волимо малену дозу драме у нашем животу, али када вам се живот претвори у епизоду сапунице продукције "Телевиса пресента"... е онда је то друга прича. Не само да је оговарање збиља лоша и ситничава навика, већ може и бити и страшно злобна те повриједити неку особу. Плус, живот је превише кратак да би се трошио на "пријатеље" којима је главна поанта сјести на каву и "трачати" апсолутно све људе које познајете. Или не познајете.

 

Посесиван однос

Имате ли понекад осјећај да ваш пријатељ није баш одушевљен идејом да вечерас идете на цугу с неким другим пријатељем? Имате ли осјећај да му није превише драго када позитивно причате о неком другом пријатељу или сте сретни јер сте провели квалитетно вријеме с неким "лијевим"? Ако вам ваш пријатељ или друштво набија било какав облик грижње савјести јер га нисте негдје звали, отплешите од те особе одмах. Ова врста посесивности је врло незрела и погрешна. Обично произлази из осјећаја властите сигурности да ћете негдје тамо пронаћи "бољег пријатеља". У овој ситуацији, вјеројатно и хоћете.

 

Буде оно лоше у вама

Обично смо највише отворени и природни испред нама блиских људи од повјерења. Сви имамо у себи потребу да се понекад опустимо или изађемо ван. Но, ако сте након дружења с одређеним пријатељем увијек декинтирани, мамурни или се морате суочити с неким тежим посљедицама, онда та особа има врло лош утјецај на вас. Пријатељ вас не би требао оставити с осјећајем психичког или емотивног "пражњења", већ би вас требао орасположити. Ситуација може бити и таква да сте једна од оних особа која би радије код куће прочитала нови наслов с полице у књижници, али ваш би пријатељ (опет) изашао ван. Након расправе обично попустите јер вам набије на нос да сте "лијени" или "недруштвени". Сватко од нас има различите идеје о томе како проводити слободно вријеме којег ионако имамо премало. Будите паметни око тога и ским ћете га проводити.


Издаја

Апсолутно најгори могући догађај у пријатељству је издаја. Било да дознате да вас ваш пријатељ оговара, говори ружне ствари о вама или покушава освојити вашег дечка/цуру. Издаја је највећи аларм токсичне везе коју морате прекинути. Још јучер.

 

Дуго сте пријатељи

Кажу да ако пријатељство траје седам година, та особа постаје практички ваша обитељ. Најтежи прекиди пријатељства су дефинитивно она која трају дуги низ година и мислили сте да су нераскидива. Понекад с неким особама остајете пријатељ само из разлога што се већ јако дуго познајете. Увиђате да се мијењају приоритети, погледи на свијет и схваћате да то више није ваш најбољи пријатељ из средње школе. Или ви једноставно више нисте особа која сте били у средњој школи. И то је нормално. Човјек читав живот сазријева, одраста и ради на себи. Неки се односи једноставно прерасту и "временски дуго пријатељство" није довољно добар разлог да с тим дружењем и наставите.

 

Гледајући генерално, пријатељи су заправо одраз онога тко сте ви сами. Ако с неким више немате ништа заједничко, заиста је у реду одлетјети из гнијезда и посветити се неким другим људима и неким другим ситуацијама. То једноставно значи да напредујете као појединац, што је свакако похвално. Тко би волио сада бити на истом мјесту, гајити једнаке вриједности и активности какве је имао у средњој школи? Одрастање је дио процеса, свијет се око нас мијења и требали би се мијењати и ми сами. Не би било лијепо запети у неком нереалном раздобљу живота и апсолутно се не помакнути с мјеста. Промјене дугујете себи.

 

Пише Санда Милинковић, Новилист.хр


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.