Прекид сарадње Гооглеа и Хуаwеија погађа телекоме у БиХ

С обзиром на то да Хуаwеи мобилни уређаји, по својим технолошким карактеристикама, котирају врло високо, уз врло прихватљиве цијене, то ће се сигурно одразити негативно на понуду телеком оператора и задовољство крајњих корисника.

BUKA portal / 08. јун 2019

 

Утицај недавног прекида сарадње Гооглеа и Хуаwеија на тржиште Босне и Херцеговине може бити вишеструк, казао је Хамдо Катица, предсједник Асоцијације за информационо-комуникацијске технологије Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ. "С обзиром на то да Хуаwеи мобилни уређаји, по својим технолошким карактеристикама, котирају врло високо, уз врло прихватљиве цијене, то ће се сигурно одразити негативно на понуду телеком оператора и задовољство крајњих корисника. Сегмент таблета и лаптопа ће такођер бити врло угрожен, а посебно ће бити угрожено подручје модема и друге опреме који користи америчке процесоре и друге чипове", казао је Катица.

То се, како је додао, односи и на системску опрему, па није нелогично што су неке европске земље већ раније отказале могућност набавке Хуаwеијеве опреме, очито предосјећајући могуће проблеме у процесу све агресивнијег присуства кинеских компанија на европском тржишту.

"Са наше тачке гледишта, тешко шта можемо промијенити, изузев да врло пажљиво пратимо развој ситуације и подузимамо активности у циљу заштите нашег тржишта и наших корисника", истакао је Катица.

Подсјетио је да је америчко министарство трговине издало привремену општу лиценцу за кориштење постојеће мреже и ажурирање софтвера на постојећим уређајима до 19. августа ове године, чиме се неизвјесност на одређен начин одлаже, али нас очито, казао је Катица, очекује бурна јесен.

Ових дана, како је додао, појавила се нова вијест да Гоогле лобира да се зауставе акције према Хуаwеију, јер ће они сигурно врло брзо бити у стању одговорити изазову и на тржиште избацити апарате, апликације, као и оперативне системе који ће угрозити тржиште Гооглеа, како новчано тако и сигурносно, јер с обзиром на то да ће ти нови апарати имати потребу комуницирати и с америчким грађанима, то је опасност од хаковања и злоупотребе од кинеских власти још већа.

Појаснио је да Гооглеов прекид сарадње с Хуаwеијем повлачи губитак подршке за велики број апликација на Андроид платформи, а које су биле доступне путем Плаy Стореа, односно, како је саопштено, сви нови уређаји неће имати подршку од Гооглеа, док ће се старији модели моћи нормално користити, али без могућности надоградње софтвера.

Хуаwеи је нешто слично очекивао јер је развијао своју верзију Апп Галлерy која би била алтернатива за кинеско тржиште, али она очито није развијена до краја. 

"Шпекулира се да је разлог за ове активности угрожена национална сигурност САД, с обзиром на употребу веома развијене опреме и апликација за мобилну телефонију пете генерације (5Г) коју има Хуаwеи, а која предњачи опреми коју нуде Ерицссон, Нокиа и Цисцо. Вјероватно се ради о, на одређен начин, доминацији Хуаwеијеве опреме на америчком тржишту у односу на спорорастуће локалне компаније у контексту енормне потребе за уређајима 5Г", додао је Катица.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.