Премијер РС се пита зашто млади људи не спавају заједно и не рађају дјецу: Требају нам социолози, правници, вјерске заједнице...

Популациона политика у РС иде у правцу подстицања што више рађања. Рађање као мјера опстанка народа и патриотска дужност истиче се као главни наратив кроз различите популационе мјере и институције које их проводе

Elvir Padalović / 14. јануар 2020

Foto: BUKA

Да су институције Републике Српсе забринуте за мали број рођене дјеце, показује и изјава премијера Републике Српске који се укључио у свеопшту расправу о демографској слици Републике Српске, овога пута као неко ко има, како је рекао, "академско звање"

Њему је несхватљиво зашто млади, "доброситуирани" грађани РС не праве дјецу.

"Ја се заиста извињавам, немојте да будем погрешно схваћен, ми немамо само проблем одласка радне снаге, имамо евидентно, али ми имамо проблем рађања. А поготово када се постави питање, зашто добростојећи млади брачни парови, који имају ријешено и стамбено питање, добра примања, итд.. имају једно ниједно евентуално двоје дјеце? Зашто имамо све већи број младих, образованих, ситуираних људи, и стамбено и финансијски а да уопште нису формирали породицу? Ја мислим да ту треба да тражимо сви одговор за нашу будућност и за та демографска кретања.  Ја мислим да ту треба да се укључе социолози, да се ту укључе правници, да се ту укључе вјерске заједнице, црква итд итд...Сигуран сам, знам, у средини из које ја долазим овог момента могу набројати стотине младих људи који су  добро прешли 30 година, који имају обезбијеђено стамбено питање и добре финансије, али из неког разлога не желе да уђу у брачну заједницу, да имају породицу и да рађају дјецу" рекао је премијер Републике Српске.

Међутим ако се Премијер Републике Српске пита због чега млади људи, како каже ситуирани, не ступају у брачне везе и не рађају дјецу, онда га упућујемо на званични документ “Демографски развој и популациона политика Републике Српске – анализа стања и приједлог мјера”, гдје су жене дале конкретне одговоре на питање “Која би од наведених мјера популационе политике код нас утицала на повећање броја рођене дјеце?".

Највећи удио (23,5%) анкетираних запослених жена каже да је то дјечији додатак који би растао за свако наредно дијете. На другом мјесту је национална пензија за мајке троје и више дјеце (15,0%), а затим слиједе запошљавање родитеља са више дјеце (14,1%), флексибилно радно вријеме за мајке мале дјеце (13,2%), мање стопе пореза за дјечију одјећу, обућу и исхрану (11,1%), обезбјеђење бесплатних уджбеника за дјецу (8,8%) и повољнији кредити за породице са дјецом (8,2%)".

На страну то што се из ове анкете могу наслутити намјере да се жена треба научити како да рађа више дјеце, сви одговори иду у правцу тога да се требају обезбиједити већа финансијска средства. 

Друго питање је ко су ти млади људи, добро ситуирани од преко 30 година који имају солидна примања и обезбјеђено стамбено питање у овој земљи? Ако их има у, како каже Премијер, у његовом окружењу, зашто их нема на другим мјестима?

Наша земља је у дубокој политичкој и економској кризи, која је по свим параметрима неразвијена. Код нас је храброст имати више од једног дјетета, јер већина људи ради за плату од 500-600 КМ, а несигурност и тог посла је огромна. Треба поставити и питање да ли је уопште одговорно према дјетету рађати га у оваквом окружењу?

Промовисањем рађања неће се повећати број беба, јер овај проблем је вишеслојан. А на крају крајева, број људи који одлазе јасан је показатељ да ти људи не желе са овом земљом да имају ишта заједничко у будућности.
  

Дипломирани политиколог и активиста Стефан Благић каже како нашим институцијама више не могу помоћи ни психолози, вјерске заједнице, а ни разни мађионичари и врачеви заједно.

Он савјетује премијера да успостави правну државу, смањи порезе и доприносе на плате, неутралише бројне Додикове и Лукачеве кумове из тендера  и успостави систем у земљи гдје ће свако одговарати једнако пред законом.

"Тада ће да види резултате. У супротном, нама, обичним смртницима једино остаје да се окренемо Богу, јер нас само чудо може извући из сумрака СНСД-ових чељусти. Ако Вишковић није способан да заведе ред и успостави систем у земљи, једино морално са његове стране је да се окани политике и функцију препусти озбиљним људима" каже Благић за БУКУ


Дакле, одлазили су људи и прије што је тачно, ал не овако масовно и не овако образовани људи.

"Ми смо постали европски расадник образоване, квалификоване радне снаге, чије плодове убире земље Западне Европе и то је суштински проблем. Ем одлазе млади, ем одлазе махом образовани млади и ми ћемо врло брзо постати де фацто нација полуписмених стараца" каже за БУКУ Александра Летић из Хелсиншког одбора за људска права.

Она додаје како говорити о томе да проблем одласка људи дјелује драматично само зато што нам је стопа наталитета ниска или је доказ бескрајне наивности или политичке незрелости.

"Стопа наталитета је посебан проблем и ту је у праву да се тим питањем требају позабавити стручњаци различитих дисциплина како би јасно дефинисали разлоге и предложили мјере, с тим што бих цркве и вјерске службенике замијенила економистима. Мада ми из ових изјава дјелује као да треба кривити ове, који не желе брак и дјеце, а да се суштинско питање изоставља: да ли ова држава, дакле цијела БиХ пружа било какву сигурност, правну, економску, здравствену, социјалну, политичку за оне који се одваже да имају породицу и дјецу" каже наша саговорница.

Истиче како нема те политичке храбрости, зрелости и мудрости да се проблем назове правим именом, а разлози одласка људи као и драматичан пад наталитет имају исте коријене: ово је постала држава несношљивог осјећаја безнађа и безперспективности.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.