Премијера представе „Држава“ у Бањалуци

У Подрум сцени “Бањалучког студентског позоришта“ 1. септембра ове године од 21.30 неформална група „НамладиМА“ извешће премијеру представе „ДРЖАВА“ у копродукцији са „Бањалучким студентским позориште“.

BUKA portal / 01. септембар 2020

 

Представа се реализије у оквиру пројекта „Држава солидарности“, а он се имплементира кроз програм малих грантова  УСАИД-ов пројекта ПРО-Будућност, који проводи ЦРС са партнерима.     

У претходном периоду, пет младих ентузијаста: Јелена Стојаковић, Ема Ћехајић, Анандо Ченић, Владана Савић и Рајко Марчета осмислило је представу под називом "Држава", а који се реализује кроз три фазе. У почетној фази чланови пројектног тима на чијем челу је био ментор Александар Пејаковић прикупљали су потребне информације кроз истраживање и процес учења. У фази настанка са студентима, односно глумцима аматерима радили су професионалци из области режије, глуме, израде костима и дизајна, односно професионалци из оних области које су неопходне да би се извршило финално обликовање и повезивање представе у једну умјетничку цјелину.

Најзначајна фаза је премијера представе и округли сто на тему „Млади и Држава“, која ће се одржати 1. септембра ове године, од 20.30 часова у Подрум сцени у Господској улици. У представи играју: Андреа Стојковић, Милица Поповић, Катарина Арнаут, Уна Радуловић, Јелена Стојаковић, Анандо Ченић, Рајко Марчета, Драган Ћуић, Младен Ерак, Милош Азарић, Бранко Лошић, Александар Шево и Стефан Јарић.   

Због спречавања ширења вируса корона, Подрум сцена у Студентском позоришту моћи ће да прими максимално 25 посјетилаца.

Глумац Рајко Марчета: „Овом представом жељели смо да покренемо многа актуелна питања и теме које се тичу свих нас. Држава је дио свих нас и ми смо дио ње. Наша одговорност је да размишљамо и размијенимо мишљења и искуства, јер једино на тај начин можемо да очекујемо позитивне промјене, како на локалном, тако и на глобалном нивоу.“

Глумац Анандо Ченић: „Радећи истраживања у првој фази пројекта "Држава солидарности", дошли смо до закључка да након представе "Држава", одржимо и дискусију са публиком, како бисмо јавно размијенили мишљења и ставове о актуелним проблемима младих, али и свих генерација. Једини начин да промијенимо прошлост је да промијенимо будућност“.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.