Премијерки Новог Зеланда диви се свијет - погледајте чуда која је направила

Политичарка новог кова

BUKA portal / 22. мај 2020

Свијет се диви мјерама које су подузете у сузбијању ЦОВИД-19 на Новом Зеланду, а рекордни резултати подузетих мјера плод су промишљања и планирања премијерке Јацинде Ардерн, која предводи листу најуспјешнијих лидера у вријеме корона кризе.

Политичарка новог кова сада диктира темпо низу старијих колега у свијету – не само да је успорила, пишу најугледнији свјетски медији, него је “смрвила” корону.

Но оно што је одушевило Новозеланђане њезино је озбиљно схваћање ситуације, али истодобно и висока разина суосјећања, као и лежерност у обраћању у тренуцима најтеже кризе путем друштвених мрежа. Она није само водила службене брифинге него и преносила топле поруке из свог дома у обичној кућној тренирци.

“Опростите ми на лежерној одјећи: успављивање дјетета може бити незгодан посао па због тога нисам у својој радној одјећи. Опростите ми на томе”, рекла је гледатељима прије одговарања на питања и тако их одушевила, а пријенос уживо завршила је потичући Новозеланђане да провјере своје сусједе, посебно оне старије.

Обратила се премијерка потом и дјеци како би им објаснила да ће ускрсни зечић и Зубић вила можда закаснити јер су и они “нужни радници” у кризи. Но није се либила упутити тешке ријечи онима који крше правила, пише Вечерњи.

“И док је придржавање правила генерално било снажно, постоје неки које бих великодушно назвала идиотима”, рекла је премијерка реферирајући се на примјер 38-годишњака из Цхристцхурцха, који се снимио како намјерно кашље и кише на људе у супермаркету.

К томе, премијерка, министри у њезиној влади те други високи државни дужносници одрекли су се у сљедећих шест мјесеци 20 посто своје плаће како би показали солидарност с радницима и онима који су изгубили своја примања.

“Ако је икад постојало вријеме да се смањи јаз између људи на различитим позицијама диљем Новог Зеланда, онда је то сада. Ја сам одговорна за егзекутиву и ту ћемо дјеловати. Али битно је показати и солидарност у вријеме кризе на Новом Зеланду”, изјавила је премијерка.

Но један трагичан догађај у марту прошле године одиграо је пресудну улогу у томе да премијерку упозна цијели свијет и да она освоји срца многих због свог суосјећања и мирноће у одговору на кризу.

Наиме, Јацинда Ардерн изазвала је симпатије подршком, емпатијом и солидарношћу с муслиманима након терористичког напада на двије джамије у Цхристцхурцху, у којем је убијена 51 особа. Посебно је запажено да је у знак солидарности с нападнутом заједницом носила традиционалну мараму на глави те да је изјавила да никад неће изговорити убојичино име.

“Možda je želio biti na zlu glasu, ali mi na Novom Zelandu nećemo mu dati ništa. Čak ni ime!”, kazala je Ardern u nadahnutom govoru na izvanrednoj sjednici parlamenta netom nakon zločina, kada je svoje obraćanje počela pozdravom “selam alejkum”.

Казала је да ће се Тарранту, којег је описала као “терориста, криминалца и екстремиста”, судити према најстрожим законима и да ће обитељи убијених добити правду. Но, још важније, у коријену је сасјекла кључну намјеру терориста да се створе подјеле у друштву те је искористила трагедију да нагласи дугогодишњу традицију суживота на Новом Зеланду. Није се либила осудити нападача, али редефинирала је начин на који се говори о оваквим трагедијама јер је у фокус ставила жртве, а не починитеља. Притом је иницирала и одлуку, свега шест дана послије напада, да се полуаутоматске и јуришне пушке уклоне из слободне продаје.

Пуним именом Јацинда Кате Лаурелл Ардерн рођена је 26. јула 1980. године, отац јој је био полицајац, а мајка је радила у школској кантини.

Родитељима, који су у слободно вријеме узгајали јабуке и брескве, помагала је одмалена, касније одмах након школске наставе. Одрастајући у малом мјесту, окружена радничком класом, развила је осјећај за заједницу и хтјела је помоћи. Већ у средњој школи колеге су је изабрали као особу која има највише потенцијала – чак и да постане премијерка. Амбиције јој свакако није недостајало па се, мотивирана порастом злопорабе дроге и алкохола међу младима, сиромашном дјецом која немају ни джепарац за ручак, одрастањем у четврти погођеној неимаштином и високом стопом самоубојстава, већ са 17 година прикључила лабуристима, одлучна “да ће направити разлику”. Премда одгојена у мормонској обитељи и традицији, напустила је цркву због њезиних негативних ставова о хомосексуалности.

Запутила се на студиј, уписала политичке знаности и односе с јавношћу те убрзо постала најмлађа заступница новозеландског парламента. Још 2008. године, када се истакнула као звијезда лабуристичке странке, било је јасно да ће далеко догурати. И, заиста, девет година послије преузела је водство у странци, а очи цјелокупне свјетске јавности упрте су у новозеландску премијерку откако је у окторбу 2017. године, и то са само 37 година постала најмлађа шефица неке државе на свијету.

Да прича буде импресивнија, у том је раздобљу сазнала да је њезина борба с неплодношћу готова – постат ће мајка. Прве мјесеце премијерске функције радила је у трудноћи, а додатне симпатије Ардерн је покупила 2018. када је родила дијете и вратила се на посао након само шест седмица родиљског допуста те када је на засједање Уједињених народа у Неw Yорку дошла с бебом.

U brizi o djevojčici nakon povratka na posao pomogao je njezin životni partner Clarke Gayford, voditelj dokumentarne emisije koja se bavi ribarenjem “Fish of the Day”. Upoznala ga je kad joj je, kao tadašnjoj članici Parlamenta, poslao pismo u kojem ljutito izražava zabrinutost zbog toga što vlada nekim mjerama potencijalno ugrožava privatnost građana. Pozvala ga je da tu temu rasprave na kavi. Našli su se, skrenuli na razgovor o muzici i tako je počela njihova romansa.

Међутим, стање које је затекла у држави било је далеко од идиличнога. Премијерка те далеке оточне државе већ на почетку мандата суочила се с големим социјалним проблемима, мноштвом бескућника, еколошким загађењима, високом стопом самоубистава. Но већ двије године касније за добробит Новог Зеланда учинила је чудо, дајући наду многима у свијету, али и тешко посрамила политичаре и владаре диљем свијета.

Наиме, влада Јацинде Ардерн отворила је 92.000 радних мјеста, саградила више од 2200 државних кућа, забранила је пластику за једнократну употребу и пластичне врећице. Засадила је 140 милиона стабала, осигурала бесплатне ручкове у школама те повећала плаће за полицију, медицинске сестре и наставнике.

Њезина влада по кратком је поступку зауставила и забранила страним шпекулантима и препродавачима некретнина да купују новозеландске плаже, шуме, долине те је тако, међу осталим, спријечила дивљање цијена станова и кућа које је онемогућило домаћим, особито младим Новозеланђанима купњу дома.

Смањен је постотак обољења од злоћудних болести оснивањем специјализиране државе агенције те ограничењем употребе опасних стројева и алата који производе радиоактивна зрачења, омогућен је развој фарми строго намјенским фондовима за збиљско пољодјелство и сточарство. Јацинда и њезин тим омогућили су јефтиније посјете лијечника онима којима је теже доступна здравствена заштита, а ријеч је о пола милиона људи.

Посебна позорност посвећује се менталном здрављу становништва оснивањем специјализираних тимова и мреже савјетника за помоћ особама с менталним потешкоћама. Саграђено је још учионица у школама за око 100.000 ученика. Незапосленост је доведена на најнижу разину у посљедњих 11 година. Око милион Новозеланђана од државе је добило помоћ за плаћање режија, поготово зими.

Бројне обитељи добиле су помоћ (њих 384 хиљаде) за школовање дјеце, драматично је смањена стопа обитељског и сексуалног насиља, самоубистава, сиромаштва међу дјецом, знатно је уложено у јавни пријевоз...

Најавила је и да ће учење језика домородаца Маора бити обвезно у свим тамошњим основним школама, што тренутачно није случај и она је одлучна у намјери да то промијени. Подржава истосполне бракове, настоји промицати женска права, енергично гура друштво којем је на челу снажним замахом напријед. Угледни свјетски медији, попут Тимеа, уврстили су је међу сто најутјецајнијих људи на свијету јер је својим вођењем државе показала модеран приступ политици. Постала је свјетска политичка звијезда којој се због бројних потеза на челу владе Новог Зеланда клањао свијет. И све то у непуних 40 година!


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.