Преминуо угледни бх. књижевник Зилхад Кључанин

Угледни бх. књижевник Зилхад Кључанин преминуо је у понедјељак у 56. години, саопштило је Друштво писаца БиХ.

klix.ba / 07. јун 2016

 "Зилхад Кључанин је био један од најважнијих босанскохерцеговачких писаца, а његове књиге су оставиле неизбрисив траг у нашој култури. Зилхадов одлазак представља ненадокнадив губитак и оставља велику празнину у босанскохерцеговачкој књижевности. Породици Кључанин изражавамо наше дубоко саучешће", навели су из Друштва писаца.
Кључанин је рођен 5. марта 1960. године у Трнови код Санског Моста. Студиј филозофије и социологије завршио је на Филозофском факултету у Сарајеву, магистрирао из књижевно-теоријских знаности на Филозофском факултету у Загребу и докторирао у Сарајеву. Писао је поезију, прозу, књижевну критику, есејистику и новинске текстове. Дјела су му превођена на турски, француски, енглески, шпански, њемачки, словенски, македонски и бугарски језик.

Објавио је збирке поезије "Сехара", "Младе пјесме", "Сан уредног човјека", "Пјесме невиности", "Кад пукну пупољци", "Никад нисам био у Босни", "Година дана поезије", "Викендица", "Смрт има дијамантну песницу и удара ме њом у потиљак", "Култур Сцхок" и "Лажне труднице", те сликовницу и роман "Шехид", радиодраму "Чујеш ли што нико не чује", приче "Четири златне птице", роман "Колико је срце у мрава", збирку "Сарајевска хагада и друге приче", "Ти си моја П.", "Мале приче од животне важности", "Шведско срце моје мајке", "Дом Ауроре Бореалис", "Галебови", "Спас", "Чаробњак воде" и "Шехерезадина дјеца", те освојио награде "Мак Диздар", Награду Књижевне омладине БиХ за најбољу књигу писаца до 30 година старости, Плакету Унско-санског кантона, Награду "Босанска ријеч" за роман године, Награду Друштва писаца БиХ, Награду Зија Диздаревић, Награду Алија Исаковић, Награду Скендер Куленовић, Награду БХ Радија 1 и Фондације за издаваштво.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.