Пресс конференција Правде за Давида: Вратити фокус на питање- КО ЈЕ УБИО ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА?

Ово је поручено на пресс конференцији у Бањалуци

Maja Isović Dobrijević / 11. јануар 2019

Foto: BUKA

Пресс конференција чланова Покрета Правда за Давида одржана је данас у Бањалуци у просторијама покрета.

Озрен Пердув, активиста Правде за Давида прочитао је саоптење у којима је детаљно анализирао ситуацију која се дешавала од 25. децембра до данас.

Ми као група желимо да се фокус пажње врати на оно због чега смо се окупили првог дана, а то је тражење одговора на питања – Ко је убио Давида? Зашто се случај заташкава? Зашто се истина крије?
Ово је једна од главних порука упућених јавности на данашњој конференцији за медије које је организовало удружење грађана „Покрет правда за Давида“. Чланови овог удружења подсјетили су на бројне неправилности током вођења истраге, те поставили питања која су скоро 10 мјесеци без одговора.  

„Гдје је нестао извјештај мртвозорника гдје јасно пише да је Давидова смрт наступила максимално 36 сати од момента проналаска беживотног тијела? У истом том извјештају мртвозорник наводи да је прегледао све джепове покојника и да није пронађен мобилни телефон који ће се касније појавити на обдукционом столу. Ватрогасци који су извлачили тијело рекли су Давору да су тијело затекли на сувом, а не у води. На фотографијама из полицијске фотодокументације тијело се види у води. Гдје је Давидов доњи веш? Откуд предмети, који нису пронађени на лицу мјеста, на обдукционом столу? Зашто је различит износ новца на сликама фотодокументације Завода за судску медицину и на сликама фотодокументације полиције?“, само су нека од питања која се изнова поставља и на чијим одговорима се инсистира.

Чланови „Покрета правда за Давида“ упитали су ко је одговарао за оптуживање убијеног Давида да је био наркоман, када је и само Тужилаштво демантовало демантовало присуство било каквих дрога у његовом организму.

„Гдје је снимак са Раиффаисен банке? Шта је са изјавом госпође која живи преко пута металске школе и која је кобне ноћи видјела групу младића који батинају једну особу? Гдје је доказ да је Давид уопште био у кући Рађен, када увиђаја наводно опљачкане куће није ни било и када на накнадно изузетим предметима из куће нису пронађени трагови Давидовог ДНК? Зашто се дозволило да бројни снимци надзорних камера буду пребрисани новим?“, наставили су они, додајући да им је несхватљиво да један министар зове тужиоца тражећи доношење одлуке о обустављању истраге.

Мир и достојанство, истина и правда, ријечи су које се протежу кроз свако окупљање ове групе, као и кроз сва њихова јавна обраћања. Међутим, мирна окупљања нарушена су 25. децембра, када је полиција незаконито ухапсила Давора Драгићевића и остале истакнуте чланове групе, а затим уз употребу силе уклонила свијеће, фотографије и остале предмете који су на Тргу Крајине означавали мјесто окупљања.

„Сви смо били свједоци бескрупулозног кршења људских права и слобода тог дана, што се нажалост наставило и касније. Давор Драгичевић је задржан у притвору 24х под оптужбом да се није одазвао на позив за саслушање, који му никада није био ни уручен. Пошто се он налазио у притвору са још неколико наших истакнутих чланова, искориштен је моменат да се са трга уклони све оно што је протеклих мјесеци представљало обиљежје наше мирне и достојанствене борбе за истину о убиству нашег суграђанина Давида Драгичевића. Сматрамо да су та обиљежја највише сметала управо људима које је све то подсјећало на почињени злочин о којем 'они' не желе да се разговара и који свих ових мјесеци покушавају да прикрију и да омогуће злочинцима да остану на слободи“, сматрају чланови „Покрета правда за Давида“, који сумњају да су се у униформама полиције РС налазили и страни држављани.

 

 

Од 25. децембра  на снази је био класичан беспотребан полицијски час и свако ко се затекао на тргу или у парку је био протјериван, прогањан или хапшен. Припадници полиције су онемогућавали не само окупљање грађана на тргу, него и нормално кретање људи том јавном површином, за шта не постоји законска основа.

„Свакодневно присуство огромног броја полицијских службеника, наоружаних пиштољима, штитовима, пендрецима и дрвеним палицама изазивало је страх, али и револт код грађана. Због тога су се грађани окупљали у протестним шетњама, за које је и сам министар унутрашњих послова рекао да су допуштене и да их грађанима нико не може забранити. Свјесни смо да је сва сила која је употребљена против грађана потпуно неоснована и нелегитимна, а послужила је скретању са теме убиства Давида Драгичевића, на тему 'проблема'  Давора Драгичевића и групе Правда за Давида“, упозоравају.

Све ово указује  на једно – власт нема одговоре на бројна питања која се тичу искључиво убиства Давида Драгичевића, већ је једини одговор сила и незаконита репресија и све упућује да се и даље употребом механизама институција пажња усмјерава на заташкавање истине и оних који траже одговоре.

Све је ескалирало 30. децембра, када је било мирно окупљање грађана на Тргу, у знак подршке породици Драгичевић. Оно што је јавности мање познато, јесте да тај скуп није организовала група „Правда за Давида“,  већ дио грађана који су жељели да подрже њен рад. Због тога скуп и јесте назван „Скуп подршке породици Драгичевић“. Сви они који су били на Тргу или пратили окупљање путем медија, могу на снимцима видјети крај Даворовог говора, када он позива грађане који желе и могу, да пођу са њим у мирну и достојанствену шетњу, након чега се он враћа на Трг.

„Зар би ико ко има намјеру да прави нереде, планирао да се након тога врати на мјесто које је пуно полиције?“, питају чланови овог удружења.

Те вечери грађани су застали поред више институција – Палате предсједнице, Народне скупштине и зграде РТРС-а. На снимцима медија се јасно чује и види Драгичевић који окупљенима даје изричито наређење да чак ни малим кораком не уђу унутар РТРС-а. Такође, сваког пута када је застајао да полицајцима покаже своје ране из рата, био је изричит у томе да полицији смију прићи само он и медији. Желио је спријечити сваки инцидент, па и вербални, и због тога није пуштао грађане близу полицијаца.

„Поражавајућа је чињеница да су одређени медији, а након мирно завршеног скупа, пласирали вијест о припреми тзв. државног удара који је наводно требао да се деси током скупа. Давор Драгичевић је сваки пут истицао да свако ко направи било какав инцидент није припадник групе Правда за Давида. Исту ту реченицу је поновио и на скупу 30. децембра. Мир и достојанство је оно што краси ову групу свих ових мјесеци и оно по чему смо постали препознатљиви. Тако ће и остати. Ко то не зна шта је државни удар и на основу којих чињеница тврди тако нешто? Како голорук народ може извршити државни удар? Зашто тај није одоговарао за таргетирање савјесних грађана?“, питања су која су такође постављена на конференцији за медије.
Дио окупљених грађана се око 21:20х појављује на концерту Хариса Джиновића, у вријеме када тај концерт још увијек није почео. Ту је изражено незадовољство због организовања концерта и убрзо се грађани удаљавају и одлазе према Тргу. Тада се појављују оптужбе челних људи града, у којима се наводи да су грађани насилно прекинули концерт и уништили бинску опрему, због чега се отказују и наступи планирани за наредне дане.

„Желимо челне људе питати сљедеће - Како се може отказати концерт који није ни требао бити одржан, узимајући у обзир изјаву Хариса Джиновића, који говори да није ни планирао одржати концерт? Гдје је уништена опрема, када имамо информације да ништа није уништено? Зашто је отказана дјечија Нова година, као и концерти планирани за наредне дане? Зашто је за све оптужена група Правда за Давида, која никако није могла угрозити ниједну манифестацију? Грађани су се вратили на Трг око 22:30, када је кренуо прави лов на људе. Неколицина грађана је узвикивала нашу паролу 'Правда за Давида', због чега је полиција поново кренула на народ. Неки од наших чланова који су након тога приведени, а да уопште нису били на Тргу, већ их је полиција нашла у њиховим домовима и кафићима. Једини разлог је гласно узвикивање 'Правда за Давида' након 22х. Сви приведени ће образложење за ове акције свакако потражити од одговорних људи из полиције и то пред међународним судовима за људска права“, најављују они.

За крај су поручили да њихову мирну и достојанствену борбу, какву су до сада водили, никад, нико и ништа неће зауставити. Како истичу, то дугују не само покојном Давиду, већ и свој дјеци.

„Кренули смо тим путем још у марту мјесецу прошле године и са њега нисмо скренули нити једног милиметра. Наш пут је истина и правда, наша обавеза је да изградимо сигурну будућност за сву нашу дјецу“, закључили су они.

На питање новинара гдје је Давор Драгичевић чланови покрета су рекли да не знају и да се сва питања на ту тему требају окренути полицији, јер она трага за њим.

И даље ће бити настављано окупљање у кругу Храма Христа спаситеља у 18 часова.

Данас је 292. дан окупљања Правде за Давида.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.