ПРЕТЈЕРИВАЊЕ ИЛИ ПРАЗНОВАЊЕ: Повлаштени данас не раде, а радници који морају зарадити своју плату немају слободан дан!

У Републици Српској данас је нерадни дан, шести од почетка ове године. Ко данас у РС ради, а ко не?

Maja Isović Dobrijević / 14. јануар 2020

 

У Републици Српској данас је нерадни дан, шести од почетка ове године. Послодавци сматрају да би Влада РС требала да донесе нови правилник о нерадним данима, јер овако реаспоређени нерадни дани иду на штету многим послодавцима, док из Синдиката РС упозоравају да се закони о нерадним данима требају поштовати, а сви би радници требали бити у истом положају, док пракса показује да они то често нису.

На основу закључка Владе, 14.јануар, је нерадни дан када се празнује Нова година по јулијанском календару. Из Министарства управе и локалне самоуправе је наведено да данас неће радити органи РС, јединица локалне самоуправе, јавна предузећа, установе и други коју Нову годину обиљежавају по јулијанском календару. Од почетак године у РС су нерадни дани били 1. и 2.јануар, затим 6. и 7. те 9. јануар.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске рекла је да нема нерадних дана који се односе на једне раднике, а не односе на друге раднике.

“У Републици Српској у складу са уставом и законом постоје државни и вјерски празници. Кад говоримо о државним празницима то су празници који празнују сви радници и сви послодавци и на те дане се не ради. Када говоримо о вјерским празницима они су Законом о празницима дефинисани, а сва три народа имају право да за вријеме вјерских празника у складу са законом не раде, односно да имају слободне дане да би се посветили ономе што јесте тај вјерски празник. Прича да постоје празници за раднике само јавне управе, а други раде није прича о томе да тако пише у закону. У закону пише о једнаком праву за све запослене, а питање провођење закона је питање које је на терету послодаваца, односно, контролних органа”, рекла је за БУКУ Ранка Мишић.

Додаје, да када говоримо о 14-ом јануару то је празник који заправо није празник, то је дан који се нарађује. Тај дан радници не раде, али он се мора у у оквиру 40-часовне седмице, односно фонда сати у мјесецу да наради.

 

 

“Када говоримо о примјени закона о празницима требамо имати на уму да постоје занимања која раде у четверобригадном систему и чији престанак рада не долази у обзир. Говорим о здравственим установама, одређеним привредним субјектима гдје процес производње не може и не смије да се угаси током 24 сата, али када говоримо о правима радника који раде у вријеме празника гдје је тако организован радни процес они имају већу новчану накнаду, већу дневницу, када раде за вријеме празника”, истиче Ранка Мишић.

Додаје да је од стране једног броја послодаваца наметнута прича како се само празнује, али да то није тачно, јер све земље у Европи имају одређене празнике и вјерске и државне када не раде.

“Такође, у Европским земљама врше се нека спајања како би људи имали један период да се одморе. Код нас је то мало другачије. Послодавци не гледају то да радницима требају да дају најмање 20 дана годишњег одмора, они то најчешће не дају и о томе не причају, не плаћају прековремене сате, рад суботом и недјељом поготово у трговинским ланцима и због тога су Синдикат трговине и Савез синдиката повели кампању да радници бар недјељу имају слободан као дан који би посветили себи и својој породици. Питање контроле примјене закона можда јесте најслабија карика у Инспекторату РС, јер и најмање притужби има од стране радника који прихватају такво стање здраво за готово”, рекла је Мишић Ранка и додаје да не сматра да је пуно празника, али сматра да закони морају односити на све раднике.

ПРОБЛЕМ ЈЕ РАСПОРЕД НЕРАДНИХ ДАНА

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске каже да је крајње вријеме да послодавци са Владом РС анализирају празничне дане у РС, и то не само по питању броја, него и по питању оваквих празника какав је данашњи.

“Тај нерадни дан прописан је законом, али никад у реалном животу није заживио. Чињеница је да поред свих ових празника имамо и велике славе који су такође празници. Многе фирме које су по сили своје организације због недостатка великог броја радника за велике славе као што су Ђурђевдан, Јованда, Никољдан, приморане да зауставе комплетно пословање. Потребно је анализирати и утврдити шта је то што Република Српска треба да има од празника, али генерално овакав њихов распоред, не број, него распоред, прави велике проблем привредницима у организацији њиховог пословања”, рекао је за БУКУ Тривић.

 

 

То се, истиче Тривић, посебно односи на јануар и то прави проблеме онима који су усмјерени на извозно пословање и доводи послодавце у проблем по питању испуњена претходно договорених обавеза према страном партнеру.

“По мени овај данашњи празник треба укинути. Тема за разговор је и да ли Нова година треба да има слободна два дана или да ли 1. мај  треба да се обиљежава два дан. Такође, важно је истаћи да треба построжити услове за непоштовање рада на те празнике”, каже Тривић. Додаје да ће његова фирма данас радити. Тривић каже да је било много нерадних дана у овом мјесецу, а робе је нестало, јер људи једу сваки дан.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске рекао је да пољопривредници немају нерадних дана.

“365 дана у години се ради. Пољопривредник и када славу слави он ради, у штали мора радити, мора стоку нахранити. Ми једноставно не можемо прихватити никакве нерадне дане. Нас нико од инспекције не дира и боље им је да нас не дирају”, рекао је за БУКУ Усорац.

Зоран Павловић, економски аналитичар каже да је ситуација код нас таква да имамо много грађана који су незапослени, па онда имамо запослене у јавном сектору који имају све могуће бенефиције које им се пружају и онда имамо раднике у реалном сектору који практично морају да зараде своју плату, а ако не раде онда је не могу зарадити.

“Чињеница је да је у јануару превише таквих нерадних дана, скоро па треба да пребацимо годишње одморе на јануар, јер се толико дана не ради. Због тога морамо да извршимо рационализацију, јер ми можемо славити разне дане, али не радити зато што је Дан Републике Српксе или први дан православне Нове године је претеривање, а корист за економију је никаква. Многе фирме одлучују да све споје, па да не раде пола месеца, а у реалном сектору то значи да треба исплатити целу плату, а са друге стране неће фирма моћи да заради да покрије те трошкове. Ако је 9. јануар Дан Републике то не би требало значити да се не смије радити, а ми смо дошли у ситуацију да тај дан нико не сме да ради”, рекао је Павловић за БУКУ и додаје да то претјеривање са нерадним данима нешто што очигледно иде у корист оних који су у јавном сектору, а штета по реални сектор и производњу је велика.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.