Претучени сезонац: Добри људи ме охрабрују да останем на Брачу

И јесте ме и није страх. Далеко сам од куће, на отоку на којем су у смени два полицајца и једна патрола. Сви сад знају да сам ја тај’, говори нападнути сезонски радник из Вуковара

Novosti / 16. јун 2019

У ноћи између осмог и деветог јуна у Супетру на Брачу нападнуто је четверо сезонских радника, међу којима и младићи из околине Вуковара. Мотив напада била је њихова српска националност. Нападачи, од којих су за сада тек двојица препозната и ухапшена, викали су ‘Ди су Срби’ и почели ударати двојицу младића. Једна дјевојка из Вараждина, такођер сезонска радница, покушала је помоћи тако што је легла на једног од срушених колега, али су нападачи у свом дивљачком походу ципеларили обоје, нанијевши им лакше тјелесне повреде. Најгоре је прошао супетарски ватрогасац Томо Думанчић који је приликом покушаја да одбрани нападнуте задобио вишеструку фрактуру носа.

Портал Срби.хр донио је разговор с једним од нападнутих младића из Вуковара. По националности је Србин. Рођен је 1997. године, а ово му је четврта сезона да ради на Јадранској обали, друга на Брачу. Телефонски позив затекао га ја на повратку из Сплита гдје је по други пут био на полицијском препознавању не би ли био пронађен још неки од нападача.

- Тешко је било кога сад препознати јер су они сви били замаскирани када су нас напали. Једини који није био замаскиран је онај који је ударио ватрогасца и он је ухапшен. Колико сам могао да приметим били су сви мојих година или млађи, мршави и кратко ошишани - каже младић који је у опћем метежу задобио ударац боцом у главу и неколико удараца по тијелу.

 

Преузето са Новости

 

Истиче да за двије сезоне на Хвару и двије сезоне на Брачу никада није имао неугодности због своје националности или екавског говора. Са навијачким свијетом нема везе и сматра да је са свима био у коректним односима. Неколико дана након напада каже да се осјећа неугодно.

- Мој идентитет није изашао у јавност, али ово је јако мало место и брзо се прочуло ко је нападнут. Сви живи сада знају ко смо ми и мало је неугодно пролазити градом јер сада имам осећај да ми на челу пише ко сам и шта сам. Мало је то неугодна ситуација иако је све до прошлог викенда било супер – говори овај млади Вуковарчанин за портал Срби.хр, а на питање да ли га је страх за своју сигурност одговара неодређено.

- И јесте ме и није страх. Далеко сам од куће, на отоку на којем су у смени два полицајца и једна патрола. Интервентој полицији треба пуно времена да дође. Сви сад знају да сам ја тај. Није ми чудно што се све то десило. Из Вуковара сам и у сличној средини сам одрастао, са сличним међунационалним проблемима. Овде смо дошли да зарадимо за себе јер код куће нема посла и надам се да ћу остати да радим свој посао, због чега сам и дошао - истиче овај младић.

Поред свега тога истиче да на Супетру има пуно добрих људи, што домаћих, што сезонаца, који су га подржали и охрабрили.

- Долазили су нам конобари из других ресторана, а и домаћи момци и њихови пријатељи и говорили нам да се не секирамо. Чак и људи са којима се раније нисам ни поздрављао долазе да ме питају како сам и да ли је све у реду. Овде има пуно нормалних људи - прича сезонац и закључује да ће сигурно остати ову сезону на Супетру због шефа и екипе са којом ради за које има само ријечи похвале.

Други нападнути сезонац српске националности који је претучен на Брачу, морат ће напустити Брач и вратити се кући, пише портал 24 сата. Том 21-годишњем младићу објављене су фотографије са мајицом и шалом Црвене звезде, а опскурни десничарски портали пренијели су и његово име и презиме па му стижу бројне пријетеће поруке преко друштвених мрежа. Неки портали кренули су одмах у релативизацију напада па истичу како се ради о навијачком обрачуну иако је младић потврдио да се ради о фотографијама из средње школе.

- Почели су дизати моје фотографије старе више од пет година, снимљене без везе у средњој школи. Ископали су их негде по интернету. Па мени је најбољи пријатељ хајдуковац. Толико ружних и претећих порука сам добио да на Брачу не могу више остати, не осећам се ни угодно ни сигурно. Дошао сам ту радити, мој шеф је супер, екипа ми је супер. Баш зато и идем, и због шефа и због екипе и због себе, не желим никоме неугодности. Многи ме сада желе представити на ружан начин, али ја нисам тај - казао је за 24 сата младић који је одлучио напустити Брач. Истакнуо је да не жели да открије кад одлази јер се боји за властиту сигурност.

Подсјетимо, прије неколико дана у дубровачком Гружу нападнут је и конобар из Требиња. Нападачи су му запријетили да у року 24 сата мора напустити Дубровник. Како је касније посвједочио медијима, напад је био мотивиран његовом тетоважом грба Делија, навијачке скупине Црвене звезде.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.