Прича о Божићу ’42 у Тузли, када је један муфтија спасио Србе

Да ли сте знали да је пре тачно 78 година усташки тајни одбор за истребљење Срба и Јевреја у Тузли планирао је да шестог јануара 1942. године, на Бадње вече, минира Саборни храм у Тузли и побије окупљене вернике?

Buka / 05. јануар 2016

 

 

Планиране су ликвидације и у Српској вароши. За ову информацију је сазнао тузлански муфтија Шефкет еф. Курт који је, са групом угледних Тузлака, затражио хитан пријем код немачког команданта града, потпуковника Wиста, и од њега енергично захтевао да онемогући злочин. Тада је потпуковнику Wисту речено да ће уколико се ово деси муслимани масовно кренути да се одмећу у покрете отпора. Увидевши да ћето изазвати муслимане Тузле Немачка команда је, из својих интереса, одмах истакла плакат са упозорењем да – „нико не сме никога злостављати, одузимати или рушити туђу имовину и дирати живаљ који слави“.

 

Захваљујући ангажману муфтије Шефкета еф. Курта, у Тузли није било масовних злочина. Овај догађај је централно историјско место одбране заједничког живота у Тузли и регији. Измедју осталог о њему је Меша Селимовић рекао: Кад је умро, на сахрану је дошло десетак хиљада људи, међу којима највише Срба – сељака из околине Тузле. Потресан говор над гробом одржао је православни свештеник Ђорђе Јовановић.

А, Мухамед еф. Лугавић наставља: “ Могу вас подсетити да је прота Јовановић, кад је умро рахметли муфтија Курт, молио да га и он спусти у мезар. Много је лепих примера из наше заједничке историје, а који су данас негде у запећку разних злочина. Има ли ко да жели да се посветимо изношењу добрих примера заједничког суживота. Нико нама до нас самих није ближи, не заборавимо то. Бог нас једне другима даде, хвала Му.“

Аутор: Муфтија београдски Мустафа Јусуфспахиц

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.