Приче са границе: Мјесто гдје се чује глас обичних људи из малих средина, удаљених од политичких и културних центара

Медији превише пажње посвећују политичарима, а премало успјешним људима, позитивним пословним причама и природним љепотама које нас окружују, кажу наши саговорници, оснивачи портала Приче са границе.

Milica Plavšić / 25. јун 2020

Foto: Priče s granice

 

Идеја о стварању заједничког web портала прицесагранице.цом настала је као резултат сарадње четири медија из БИХ: радио „Освит“ из Зворника,  Ферал из Калесије, радио Тренд из Велике Кладуше  и интернет  портал „Мицро мрежа“ из Градишке.

Ова четири града, смјештена у два ентитета, повезује положај на граници и удаљености од политичких и културних центара. Заједнички интернет  портал је мјесто за промоцију и размјену локалних прича, гдје је обичним људима пружен простор да испричају своју причу.  
 
„Ми смо повезали четири града, три радио станице са традицијом и искуством и један web портал који су покренули млади. Долазимо са свих географских страна. Рекло би се са краја – на крај државе“, прича за Буку Зорана Петковић са радија Освит из Зворника.

Све је, каже, почело прије годину дана, када се на дружењу медија разговарало о положају у којем се налазе медији и о начинима на које би се могли повезати и приближити своје локалне заједнице.

„Жељели смо да понудимо нашим срединама нови медијски канал за  грађанске иницијативе, како бисмо говорили о социјалним темама и представили проблеме малих људи“, каже Зорана.

Како су, географски, сви са граница БИХ, отуда и назив „Приче са границе“.

„Сматрали смо да ћемо на овај начин наше локалне приче учинити видљивим за друге средине, а уједно да ћемо пружити шансу да се чује глас обичних људи и подрже грађанске иницијативе из локалних заједница, удаљених крајева БИХ. Да се њихов глас чује даље од наших средина“, наводи наша саговорница. 

Медији превише пажње посвећују политичарима, а премало обичним људима

 

У протекла два мјесеца, објављено је око 60 прича. ”Надамо се да ће и пратиоци, који прочитају наше текстове или погледају садржаје на yоутуб каналу, препознати наш сајт као место позитивне енергије. Ово је почетак и тек нам предстоји размјена информација, да се наше приче читају у цијелој БиХ”, каже Петковић. 

”Наши медији су сви препознати у својим срединама и имамо своју публику, којој сада нудимо и новину, размјену прича из других градова”, додаје Зорана, истичући да су отворени за сарадњу са другим медијима. 

На порталу Приче с границе, симболично су представљене четири стране свијета.

”Запад, сјевер и исток су локације наших медија, југ је тренутно празан и симболичо отворен управо за нови медиј и сарадњу са другима. На самом сајту присутан је наш позив да приближимо наше локалне заједнице заједничком платформом добрих прича из комшилука у којима ће обичан човјек бити носилац позитивних промјена", појашњава Зорана. 

И поред добре воље и квалитетне идеје, реализација не би била могућа без подршке програма Босниа анд Херзеговина Ресилиенце Инитиативе (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Фото: Зворник, Зворниктуризам.орг

 

На порталу “Приче са границе” читаоци могу наћи разне приче, текстове, радио емисије или видео прилоге из локалних заједница.

“Теме су свакако занимљиве и односе се на све аспекте живота у локалној заједници, повратак исељених, миграција становништва, позитивне приче о пољопривреди привреди, сарадња сусједних општина у економском, политичком и сваком другом облику. Сва четири партнера у овом пројекту нису ограничена само на локални ниво, већ раде теме које су доступне и широј јавности и етнички разноликој публици", каже за Буку Мевлудин Пашчаниновић са радија Ферал из Калесије. 

Обични људи сарађују без проблема, али је институционална сарадња слаба

 

Ситуација у свим локалним заједницама је слична, људи се суочавају са готово истовијетним проблемима. 

”Све то допринијело је да се реализује овај пројекат ‘с обје ентитетске стране’ с обзиром да се Калесија налази на међуентитеској линији са РС-ом. Међуопштинска сарадња није на завидном нивоу, тако да ту има простора за побољшање, чему служи и овај пројекат”, каже Мевлудин. 

Једна од прича које су објавили управо се тиче међопштинске сарадње, која је, како каже, заиста ријетка.

"У вријеме пандемије, Калесија, као сиромашна општина, упутила је своје возило и своја средства за дезинфекцију још неразвијенијој општини Осмаци у РС-у и тамо је извршена дезинфекција улица, путева, школе…Такве сарадње недостаје више, али је ово био примјер како се може сарађивати и помагати једни другима у невољи", поручује Пашчаниновић. 

Фото: Калесија, Калесија.ба

С обзиром да се Калесија налази на међуентитетској линији, сарадња је увијек постојала и увијек ће постојати међу обичним људима, грађанима, каже Пашчаниновић, наводећи примјер пијаце која се налази на ентитетској линији. 

“Између општине Калесија и општине Осмаци већ дуже вријеме постоји пијаца, такозвани коридор Вирджинија, гдје се људи из више општина оба ентитета сваке седмице састају, друже се, тргују, помажу једни другима око потребних папира из Федерације или из Републике Српске. Овај тржни простор је неисцрпан извор информација о исељеној, али и повратничкој популацији. То је само један од примјера сарадње преко ентитетске границе, што свакако треба наставити и градити сваки вид позитвних прича које људе зближавају и не дијеле", прича Пашчаниновић, истичући да институционална сарадња између општина и њихових органа није на потребном нивоу.

“Институционална сарадња је изузетно ријетка, мада постоје области у којима би требала бити знатно успјешнија: заштита ријеке Спрече, заједничко снабдијевање водом, кориштење шумских ресурса, изградња заједничких путева и сл. На томе се мора радити у будућности, а овај пројекат може допринијети томе", закључује Мевлудин.

Његов колега, Мерсад Сарајлија, са радија Тренд из Велике Кладуше, сматра да медији превише пажње посвећују политичарима, у ситуацијама и кад то није потребно у толикој мјери.

"Мало се пажње посвећује успјешним људима, позитивним пословним причама, природним љепотама које нас окружују”, каже Мерсад за Буку,  додајући да и млади заслужују више медијског простора, у шта се увјерио дајући им простор на порталу Приче с границе. “Тек кад им даш простор, увјериш се колико су млади људи талентирани и пуни конструктивних идеја”, каже Мерсад.

Удруживање малих медија као модел за одрживост

 

Локални медији су у изузетно тешкој ситуацији, а поготово приватни, каже Сарајлија. Велике медијске куће имају већу могућност да дођу до великих оглашивача, док су локални медији усмјерени на мање оглашиваче. И међу локалним медијима у пуно бољој ситуацији су јавни медији који су углавном ослоњени на буджете и лакше се носе са тренутном ситуацијом, објашњава Сарајлија ситуацију у медијима. Удруживање око заједничких пројеката и платформи један је од модела одрживости, сматра он.

Фото: Велика Кладуша, СДП

Цјелокупна програмска концепција Тренд радија базира се на афирмисању позитивних прича, појединаца и успјешних компанија, па овакве приче објављују и на порталу Приче с границе.   

“Било је неколико заиста позитивних прича, као што су приче о успјешним великокладушким компанијама, о хуманитарцима, успјешном младим креативцима и слично. Све ове приче имале су изузетну читаност и велики број позитивних реакција", каже наш саговорник.

Бојан Тргић са портала Микро мрежа из Градишке каже да су заједнички портал основали због специфичних проблема које имају градови и општине смјештени на граници БиХ. 

“Велике гужве, колапси, камиони, блокаде, закрчене улице су свакодневница за становнике Градишке, Зворника и других пограничних градова. Портал је настао с циљем представљања и рјешавања проблема становника ових градова. Нудимо људима ауторске приче са граница БиХ, које све више имају тежину због великог броја становника БиХ који су мигрирали на Запад како би пронашли бољи посао или бољи систем од босанскогерцеговачког”, објашњава Тргић.

 Фото: Градишка, Моја Градишка

Наши саговорници се надају да ће у будућности имати још партнера који долазе из сличних средина, како би идеја о заједничком порталу као мјесту на којем се чује глас обични људи заживјела у цијелој БиХ. 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.