Пријава против Звиздића због незаконите подјеле 450.000 КМ

Тужилаштву БиХ достављена је кривична пријава против Дениса Звиздића, предсједавајућег Савјета министара БиХ, и Джемаила Ћибе, директора Канцеларије за законодавство Савјета министара БиХ, због Одлуке о одобравању средстава текуће резерве у износу од 45

Nezavisne / 16. октобар 2019

Пријава против Звиздића односи се на злоупотребу положаја и овлаштења док Ћибу терете за несавјестан рад у служби, јер је као директор Канцеларије за законодавство морао знати да је Приједлог одлуке о одобравању средстава текуће резерве незаконит.

Суштина је у томе да је одлука која је усвојена 5. августа супротна Закону о финансирању институција БиХ и Одлуци о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул - септембар, а у прилог томе иде и чињеница да је Министарство финансија и трезора БиХ дало негативно мишљење на ту одлуку.

У Звиздићевом кабинету нису одговорили на питање да ли су упознати с кривичном пријавом, али су истакли да није сам предсједавајући Савјета министара донио одлуку.

"Одлуку је донијело Вијеће министара као колективни орган и за њу су гласали сви министри, укључујући и Вјекослава Беванду, министра финансија и трезора БиХ", рекла је Амела Мулавдић, савјетница за медије у Звиздићевом кабинету.

Према Закону о финансирању институција БиХ, уколико буджет не буде усвојен до 31. марта, дозвољено је реализовати само средства неопходна за функционисање инситуција БиХ, а да су супротно томе одлуком средства додјељења вјерским заједницима, спортским клубовима и за капиталне пројекте одређених општина.

Из пријаве је видљиво да је и сама додјела средстава општини, у овом случају општинама Лопаре (40.000 КМ), Соколац (110.000 КМ), Хаджићи (30.000) и Нови град Сарајево (30.000 КМ) из буджетске резерве спорна с обзиром на то да је чланом 17. Закона о финансирању институција БиХ јасно прописано коме се могу додијелити та средства.

"Додјела средстава општинама као управним нивоима који се финансирају из буджета не би била дозвољена ни да је буджет за текућу годину усвојен", наводи се у пријави.

Из неколико извора из Савјета министара БиХ нам је потврђено да је и прије сједнице Савјета министара на којој је усвојена спорна одлука било ријечи о томе да је она незаконита, јер су институције БиХ на привременом финансирању, али и због тога што се новац из буджетске резерве додјељује општинама.

Занимљиво је да је Министарство финанисја и трезора БиХ негативно мишљење дало на Приједлог одлуке о одобравању средстава буджетске резерве на износ од 600.000 КМ, колико је првобитно било планирано да се подијели, али да је на крају тај износ смањен јер се испоставило да су расположива средства "свега" 557.450 КМ.

"Полазећи од констатираног недовољног преосталог укупног износа прорачунске причуве, те имајући у виду да се финансирање институција БиХ врши на привременој основи, извјешћујемо предлагатеља да Министарство финансија и трезора БиХ не може дати позитивно мишљење на Приједлог одлуке о одобравању средстава из прорачунске причуве прорачуна институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину", наведено је у мишљењу Министарства финансија и трезора.

Након што је констатовано да нема довољно новца, првобитна одлука која је била на износ од 600.000 КМ је измијењена на 450.000 КМ, а спорно је и то што је накнадно, односно 7. августа, дакле два дана послије усвајања спорне одлуке, од Министарства финансија и трезора БиХ поново затражено мишљење, али сада на износ од 450.000 КМ.

"Дакле, на измијењени износ за исти садржај одлуке затражено је мишљење након њеног доношења, не прије, како то закон прописује", наводи се у пријави против Звиздића и Тужилаштву БиХ предлаже да се од Суда БиХ затражи одређивање привремене мјере којом би се спријечила реализација незаконите одлуке и тиме заштитио буджет институција БиХ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.