Прије 70 година су је окрутно убили нацисти. Сада је објављен њен дневник

ГОТОВО 70 година тајни дневник о Холокаусту пољско-жидовске тинејджерице Реније Спиегел налазио се у трезору једне банке у Неw Yорку.

BUKA portal / 14. септембар 2019

Ренију су нацисти убили баш кад је 1942. године постала пунољетна, а њена је прича била превише болна за њену преживјелу сестру и мајку да би ју прочитале. Књигу "Рениа'с Диарy: А Yоунг Гирл'с Лифе ин тхе Схадоw оф тхе Холоцауст" ("Ренијин дневник: Живот младе дјевојке у сјени Холокауста") објавит ће њена обитељ.

И већ ју успоређују с дневником Анне Франк због јасноће и умијећа писања, преноси ЦНН. Издавач Пенгуин Боокс описује књигу као "изванредно свједочење ратних ужаса и живота који постоји и у најмрачнијим временима", а бит ће објављена 19. рујна.

Дјевојка је живјела у граду Прземyслу на југоистоку Пољске, који је био под совјетском окупацијом од 1939. све док нацистичка Њемачка двије године касније није напала Совјетски Савез.

Дневник има готово 700 страница и почиње у сијечњу 1939. године, кад је Ренији било 15 година. Кроника је то бијега од бомбардирања њеног родног града, нестанка других жидовских обитељи и стварања гета. Рениа и њена сестра Елизабетх (која је рођена као Ариана) раздвојене су од мајке која је тијеком рата била на њемачкој страни.

Готово сваки дневнички запис завршава с "Бог и Булус ће ме спасити", при чему Рениа користи свој надимак за мајку. Као надахнута пјесникиња, Рениа је дневник испунила десецима пјесама, као и причама о првој љубави, дјечаку Зyгмунту Сцхwарзеру.

Њих двоје први пут су се пољубили неколико сати прије него што су нацисти стигли у Прземyсл.

Убијена у доби од 18 година Рениа је убијена у српњу 1942. у доби од 18 година, након што су нацисти открили да се скрива на тавану. Дневник је оставила свом дечку, који је написао страшне посљедње реченице у дневнику: "Три пуцња! Три изгубљена живота! Све што чујем су пуцњи, пуцњи!" Сцхwарзер је заједно с осталима чувао дневник, да би потом био депортиран у Аусцхwитз.

Преживио је и преселио се у САД те је 1950. године успио вратити дневник Ренијиној сестри Елизабетх и мајци Рóżи, које су живјеле у Неw Yорку. Елизабетх се није могла натјерати да га прочита па га је одлучила похранити у банковни трезор.

Тек 2012. године њена је кћи Алеxандра Беллак успјела исходити да дневник буде преведен на енглески језик, како би га могли прочитати људи широм свијета. "Била сам знатижељна око своје прошлости и баштине те посебно те жене по којој сам добила име, јер моје средње име је Рената, а захваљујући својој мајци, не говорим пољски. А она то никад није прочитала зато што је било превише болно", рекла је Алеxандра у разговору за ЦНН.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.