ПРИЈЕ ТАЧНО ГОДИНУ ДАНА ДОСТАВЉЕНО ВИШЕ ОД 3.000 ПОТПИСА ГРАДУ: Награда за ХУМАНОСТ посвећена сестрама ГАЈИЋ и даље “на чекању”

Прије тачно годину дана више од 3.000 потписа за иницијативу да Награда Града Бања Лука за хуманост носи назив по сестрама Гајић достављени су Градској управи. Међутим, ова Иницијатива није ни разматрана ни на једној од сједница Скупштине града.

Maja Isović Dobrijević / 18. јул 2019

 

Мирна Савић Бањац, одборница у Скупштини града рекла је раније за БУКУ да Комисија за избор, именовање, награде и признања није ни разматрала уврштавање ове награде.

„За сада та награда не постоји. Још је много нејасноћа приликом додјеле награда за Дан града. Заиста је потребно другачије дефинисати ову област, уврстити одређене области у постојеће, а било је говора да ће у склопу ревидирања ових услова награђивања, бити уврштена и поменута награда“, рекла је за БУКУ Мирна Савић Бањац.

Подсјетимо да је Борба породице Гајић већ позната у многим дијеловима свијета.

Адриана Басара, новинарка која је покренула ову Иницијативу рекла нам је раније да се због породице Гајић зна за хуманост нашег града и народа.

"Они су највећи донатори да се лијек за Лафору пронађе, без обзира на то што су међу финансијерима пројекта биле многе богате земље. Та лавовска снага коју ова породица има, без обзира што је изгубила једног борца, све нас држи. Ми се у неким нашим борбама дижемо и спуштамо више пута, одустајемо, враћамо поново на колосијек, али породоца Гајић таквих момената нема. Кад год ми је потребно неке позитивне енергије, знам да могу код њих да је нађем. Тешко је описати каква је то породица, јер то једноставно морате осјетити. Зато мислим да је успостављање ове награде, одличан начин на који се Бањалука и њени становници могу одужити породици Гајић", рекла је раније за БУКУ Басара.

На питање како је уопште дошла на ову идеју Адриана нам каже:

"Приликом додјела награда Града, а с обзиром на то да се бавим грађанским и хуманитарним активизмом у слободно вријеме, размишљала сам који Бањалучанин је толико задужио град у глобалном смислу да би награда за хуманост носила његово име. Прва асоцијација ми је била породица Гајић. У филму мог колеге Дениса Бојића, у једном кадру су исписани донатори за испитивање проналаска лијека против Лафоре, и прво што сам примијетила да је њихово презиме на врху списка, као највећег донатора са више од милион марака. На примјер једна Швајцарска је донирала 200€. Крај њиховог имена пише Бањалка, Република Српска. Многе породице широм свијета чија дјеца болују од ове болести, биће им захвална за њихову сизифовску борбу. Сматрам да Бањалучанима треба да буде част што живе у истом граду гдје и породица Гајић", каже Адриана.

Према постојећем правилнику, Град додјељује 4 врсте награде. Међу њима нема децидно одређене награде за хуманост. Најављено је да ће се тај правилник ускоро мијењати, али до његове измјене у протеклих годину дана није дошло.

Лафора је неуролошко обољење које напада дијете у адолесценцији и неизбјежно води у фаталан крај у року од двије до 17 година од почетка појаве првих симптома, међу којима су најзначајнији интелектуално нарушавање, успореност размишљања и неспособност кретања.

Сестре Гајић су обољеле од Лафорине болести 2007. године, а њихова породица прикупила је до сада више од милион марака за истраживања, ради откривања лијека који ће помоћи цијелом човјечанству.

Младо и храбро срце Татјане Гајић престало је да куца 2014, у 23. години, а њена сестра Милана се и сада уз помоћ породице бори за оздрављење.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.