ПРИЈЕТЊЕ СМРЋУ МИЛОРАДУ ДОДИКУ О предузетим мјерама СИПА обавијестила Тужилаштво БиХ

Из Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ данас је речено да су предузели потребне мјере на утврђивању свих релевантних чињеница у вези са пријетњама смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику

BUKA portal / 19. август 2019

 

Из Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ данас је речено да су предузели потребне мјере на утврђивању свих релевантних чињеница у вези са пријетњама смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику изреченим у коментарима на порталу БН телевизије и о предузетим мјерама обавијестила Тужилаштво БиХ.

Из СИПА подсјећају да су 30. јула примили информацију МУПРепублике Српске којом су обавијештени о чланку објављеном на порталу БН телевизије и коментару са пријетећим садржајем који је упућен члану Предсједништва БиХ Милораду Додику од НН лица под псеудонимом “Романија”, након чега су предузете потребне мјере и радње на утврђивању свих релевантних чињеница о овој информацији.

– О свим предузетим мјерама и радњама полицијских службеника у вези са овим, СИПА је 1. августа обавијестила Тужилаштво БиХ – наводи се у одговору СИПА на питање Срне у којој је фази истрага о пријетњама смрћу које су 23. јула, посредством портала БН телевизије, упућене српском члану Предсједништва.

Из СИПА додају да настављају активности на утврђивању свих релевантних чињеница у конкретном случају, али да, ради заштите предузетих и планираних мјера и радњи, не могу открити више детаља.

МУП Републике Српске је одмах предузео мјере након што су 23. јула на порталу БН телевизије објављени коментари у којима је Додику пријећено смрћу, те о томе обавијестио и СИПА, у чијој је директној надлежности овај случај.

На овом порталу испод једног текста постављен је пријетећи коментар који су администратори касније уклонили.

Међу њима је био и коментар аутора под псеудонимом “Романија” сљедећег садржаја: “Вукане капу ти скидам. Да ти Бог подари здравље и дуг живот. Мало је тако поштених људи. А Додика једино метак може скинути са чела Републике Српске и напаћеног народа. Молим Бога да се неко нађе и да га упуца да читав народ ослободи окова и ланаца. Нема друге, изгледа”.

Тек након што су објављени текстови о упућеним пријетњама Додику, овај коментар је избрисан са портала БН телевизије, али је настављена истрага како би било утврђено ко је аутор коментара.

Интересантно је да се поводом пријетњи српском члану Предсједништва БиХ посредством портала БН телевизије није огласило ниједно удружење новинара у БиХ.

И док је Срна из СИПА данима чекала основне информације о истрази у вези са пријетњама Додику, полиција Србије је за само 24 часа открила Шапчанку која је преко Твитера пријетила предсједнику Србије Александру Вучићу, те јој одређен једномјесечни притвор.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.