Природни лијекови за болне мишиће

Један од најбољих начина да ријешите или спријечите бол у мишићима је да након тренинга легнете у джакузи, опустите се и чекате да вода одради своје.

BUKA portal / 19. мај 2019

Међутим, колико људи заиста има притуп джакузију након тренинга? На сву срећу, постоји још много дјелотворних начина да болови у мишићима нестану, а неки од њих ће вас можда и изненадити.

Доктори и фитнес стручњаци увијек савјетују да након сваке вјежбе добро истегнете мишиће и да тренинг обавезно започнете лаганим загријавањем и на тај начин упала мишића ће бити мање вјероватна. Ово су неки од најдјелотворнијих природних лијекова којима ћете одагнати болове у мишићима.

Сок од вишања

Послије сваког тренинга попијте напитак који у себи садржи вишње, није важно да ли је то сок или смоотхие. Истраживања су показала да антиоксиданти - антоцијанини који се налазе у вишњама утичу на смањење упале, што може олакшати болове у мишићима.

Попијте кафу

Шољица топле кафе има боље дјеловање на ваше мишиће него на разбуђивање. Прије сваког тренинга попијте шољу омиљене кафе и смањићете ризик од упале мишића касније за готово 50 одсто. Поред тога, кофеин ће вам повећати издржљивост па ћете моћи боље и интензивније вјежбати.

Лед

Топла купка у джакузију можда заиста доноси тренутно олакшање, али на дуге стазе више користи ћете имати од ледених облога. Након напорног тренинга замотајте кесу с ледом у пешкир и њиме обмотајте мишиће које сте током тренинга највише користили.

Брђанка или вепровац

Ова биљка провјерено има дјеловање једнако ибупрофену кад је у питању олакшавање болова у мишићима. Можете је наносити на кожу у виду креме или гела, што ће смањити оток и ублажити осјетљивост мишића.

Масажа

Масажа дубоког ткива ће побољшати проток крви и убрзати избацивање хемикалија из организма које изазивају упале. Ако не можете приуштити професионалну масажу, свакако ће помоћи и да сами измасирате болне мишиће.

Независне


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.