ПРОЦУРИЛИ РАЗОТКРИВАЈУЋИ СНИМЦИ САСТАНКА ВРХА СВЈЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Назире се димензија заташкавања коронакризе у Кини

Упозорења и извјештаји о мистериозном вирусу налик на САРС почели су на капаљку цурити из Wухана још у децембру прошле године, али су их власти убрзо ушуткале.

BUKA portal / 03. јун 2020

Свјетска здравствена организација прилично се мучила да од Кине добије пријеко потребне информације у критичним раним данима пандемије коронавируса, показали су снимци интерних састанака, који су у контрадикцијји с ранијим похвалама које је WХО упутио Пекингу због њихове реакције на заразу, пише "Гуардиан".

Снимци тих састанака, које агенција Ассоциатед Пресс има у посједу, приказују дужноснике како се 6. јануара жале да Пекинг не дијели с остатком свијета податке потребне како би се процијенио ризик који вирус представља за остатак планета. Кина је тек 20. јануара признала да је коронавирус заразан, а 30. јануара WХО је прогласио глобалну опасност.

- Радимо с врло мало информација - рекла је Мариа Ван Керкхове, епидемиологиња и техничка водитељица WХО-а током пандемије Цовида-19. - То никако није довољно да бисмо припремили план.

Главни функционер WХО-а у Кини Гауден Галеа каже на једном од снимака: - Тренутно смо у ситуацији да нам дају информације 15 минута прије него што се појаве на ЦЦТВ-у (кинеска државна телевизија).

Овај извјештај стиже након растућег незадовољства међународне заједнице због кинеске реакције на коронавирус и зачетак је неовисне истраге о поријеклу вируса који је до сада заразио више од шест милиона и убио више од 375.000 људи диљем свијета.

Свјетска здравствена организација често је била на мети критика због својих константних хвалоспјева упућених Кини, чак и кад су се појавиле прве назнаке да су власти у Пекингу можда задржавале информације. Шеф WХО-а Тедрос Адханом Гхебреyесус хвалио је Кину због 'постављања новог стандарда у управљању епидемијом' те због својих хитрих и строгих мјера.


Уред WХО-а у Кини није одговорио на упите у вези са снимцима. Новинарима АП-а тек су казали у саопћењу: - Наше водство и службеници радили су дан и ноћ слиједећи правила и регулације организације како бисмо са свим државама чланицама подијелили све информације једнако те водили искрене и отворене разговоре с владама на свим нивоима.

Почетком јануара, Мицхаел Рyан, шеф WХО-а за хитне случајеве, казао је на једном од снимљених састанака да се боји како ће се поновити епидемија САРС-а из 2002., коју су кинеске власти у почетку заташкавале.

- Ово је посве једнак сценариј, неуморно покушавам добити информације од Кине о томе шта се, заправо, догађа. WХО се тада једва извукао с обзиром на недостатак транспарентности у јужној Кини.

Рyан је критизирао Кину због несарадње и предлагао да се врши већи притисак на Пекинг.

- Ово се у Конгу не би догодило. И није се догодило у Конгу и на другим мјестима - казао је реферирајући се на епидемију еболе. - Морамо видјети податке. То је у овом тренутку најважније.

Упозорења и извјештаји о мистериозном вирусу налик на САРС почели су на капаљку цурити из Wухана још у децембру прошле године, али су их власти убрзо ушуткале. Кинески државни медији објавили су 9. јануара да је болест резултат новог коронавируса, али да није заразна.

Чак двиј седмице послије, кинески дужносници признали су да вирус може пријећи с једног човјека на другог, а болнице су се почеле пунити обољелима. Власти су затвориле Wухан 23. јануара, али је до тада скоро пет милиона људи већ напустило град те отпутовало по читавој Кини и другим земљама прије празника поводом Кинеске нове године.
 

Јутарњи.хр

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.