ПРОЦУРИО ТЕКСТ ЗАКОНА КОЈИ УВОДИ РЕПУБЛИКА СРПСКА: Казне затвора и до 15 година!

Лидери парламентарних странака у Републици Српској договорили су на састанку у Бањој Луци допуну Кривичног законика РС-а који је одговор на Инцково наметање одлуке о забрани негирања геноцида.

BUKA portal / 28. јул 2021

Foto: BUKA

Према информацијама БУКЕ,  овако изгледа текст Закона а за оне који га прекрше, пријети се казном затвора и до 15 година.

Ради се наиме о томе да  "уколико су дјела извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година!

 

Садржај закона је сљедећи:

1 - Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

2 - Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

3 - Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буджета, казниће се казном затвора од двије до десет година.

4- Ако су дјела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

 

Како се даље наводи, уставни основ за доношење овог закона садржан је у члану 10. Устава Републике Српске, према којем су грађани Републике Српске равноправни у слободама, правима и дружностима, једнаки пред законом и уживају исту правну заштиту људских права и слобода.

Према Уставу БиХ,  Босна и Херцеговина се састоје од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске, при чему сваки од ентитета има своје надлежности и своје органе власти. Иако се ради о чињеници која је добро позната свим грађанима Босне и Херцеговине, последњих година се веома често предузимају различите активности којима се вријеђа углед Републике Српске и њених грађана, све у циљу провоцирања одређених интервенција  у Дејтонски мировни споразум које би водиле ка укидању Републике Српске. 

Посебну опасност по уставноправну позицију Републике Српске и њених народа представљају јавно изречени ставови да је Република Српска геноцидна и агресорска творевина а њени народи геноцидни и агресорски. Овакви јавно изречени коментари на рачун цијелог једног народа, представљају нецивилизацијски акт којим се дубоко вријеђа углед сваког појединца и колективитета којем тај појединац припада. Једино ефикасно средство заштите свих индивидуалних и друштвених вриједности, па и угледа Републике Српске и њених народа, јесте кривично законодавство. Управо због ових чињеница се приступило креирању нових законских рјешења са циљем да се кроз органе формалне друштвене контроле обезбиједи санкционисање свих понашања којима се вријеђа углед Републике Српске и њених народа. Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби стварања услова да се према наведеним појавама и њиховим учиниоцима може реаговати кривичноправним мјерама утврђеним у законито проведеном судском поступку. 

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.