Професор добио опомену пред отказ због Фејс статуса о излету у Вуковар

Објавио подужи статус из аутобуса

BUKA portal / 11. јун 2019

ПРОФЕСОР информатике Марко Шолић, којег шира јавност познаје по опремању једне од најбољих учионица информатике у држави, добио је опомену пред отказ у загребачкој Основној школи Матије Гупца, пишу Новости.

Опомену пред отказ добио је јер је на свом Фацебоок профилу објавио статус у којем критизира школски посјет Вуковару. Шолић у својој објави замјера једностраност приказивања догађаја из рата 1990-их приликом школског посјета који финанцира Министарство знаности и образовања. Његов статус објавио је портал Народ.хр удруге У име обитељи који је потом контактирао и равнатељицу школе.

Главна замјерка: Типкао је за вријеме радног времена

Равнатељица му је уручила опомену пред отказ. Службено објашњење равнатељице ОШ Матије Гупца Љиљане Клингер, које је дала споменутом порталу, гласи да је Шолић свој текст писао за вријеме радног времена које је проводио у аутобусу у пратњи с ученицима.

"Темељем извјешћа колеге, утврђено је да је Марко Шолић свој текст писао за вријеме раднога времена које је проводио у аутобусу у пратњи с ученицима. И зато што је радио неки други посао, а није скрбио и бринуо о ученицима, добио је опомену пред отказ", рекла је Клингер.

"То је оно што смо тренутно на основи важећих формално-правних процедура имали могућност учинити и послати поруку да учитељ треба бити усредоточен на дијете и да учитељи имају скрбити о сигурности ученика", додала је Клингер.

Из њеног одговора да се наслутити да је кажњен због формалности, односно да је типкао по мобителу док се возио у аутобусу.

Објавио подужи статус из аутобуса

Шолић је у споменутом статусу критизирао начин на који се дјецу стручно води тијеком посјета Вуковару, посебице у дијелу који једнострано и некритички дјеци говори о збивањима тијеком рата 1990-их. Његов статус преносимо у цијелости:

"У аутобусу сам, враћам се с вођења осмаша у обвезни посјет Вуковару, организирано и плаћено од стране државе. И искрено ми се повраћа, а није ни од аутобуса ни од грозота у видеима из рата, него од тога што припремамо дјецу за нови рат. Ишао сам без предрасуда, чуо сам од колега различите ствари, неки су говорили и како се дјеци приказује изненађујуће реална слика о кривњи обје стране… Ништа од тога.

И да, знам. Знам да су емоције толико јаке да је тешко уопће расправљати. Знам и да не дијелимо сви исте суставе вриједности, и да мени не значе ништа ствари које су другима свете, и обрнуто. Знам и неке људе из Вуковара, знам каква се грозота догодила, видим колико им је и колико им је било тешко, и немам ништа против тога да дјецу едуцирамо и да им већ у основној школи истину кажемо директно, уз све тешко пробављиве детаље.
Али то се у организираном посјету Вуковару не догађа. Битни дијелови истине се скривају и о њима се данас у Хрватској не смије причати, а о неким стварима се директно лаже.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.