Прогнозе: Тропско љето пред нама - Топле ноћи, још топлији дани

Као се стишава епидемија коронавируса, јавља се ново питање – какво нас лето очекује, какво ће бити време и да ли можемо на летовање.

BUKA portal / 22. мај 2020

Foto: Ilustracija

 

Прогноза за предстојеће лето подједнако је важна и онима који одмор проводе код куће, али и онима који раде, посебно пољопривредницима.

Метеоролози су ове недеље објавили годишњу летњу прогнозу за Европу иако још увек не знамо како ће изгледати живот након пандемија и ограничења због ковида 19.

Како је објавио сајт "Аццуwаетхер" , лето званично почиње 20. јуна, а некима ц́е сезона донети интензивну вруц́ину, док ц́е други морати да се изборе са ризиком од јаких олуја, али и пожара.

Топао и сув ваздух биће у већини јужне Европе наредних месеци, што може стварати проблеме пољопривредницима. То би могло да значи и температуре између 30 и 40 степени Целзујуса.

Како су Шпанију и Португалију током претходног периода задесиле велике количине падавина, лето ће, према прогнозама, ипак бити суво и веома топло.

"Аццуwеатхер" подсећа да ће то бити треће изразито суво и топло лето за делове западне Европе.

Ипак, прогнозирају се и повремене олујне непогоде, које ће донети влагу земљишту. Ипак, велике количине падавина доносе ризик од поплава.

У предео са високим температурама и топлим и сувим ваздухом спада и Србија.

"Према садашњим прогнозама, требало би да ово лето буде топлије од претходног, али и од оног 2018. године. Температуре су тада, као и прошлог лета, биле изнад просека, што се очекује и овог лета. За сада нема детаљних прогноза, али судећи према првим најавама, пред нама је још једно лето са тропским температурама", рекао је за "Блиц" климатолог Владимир Ђурђевић.

У јулу се очекује врхунац када су у питњу летње температуре, а биће неколико топлотних таласа.

Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,6 степени.

Према најавама РХМЗ-а, средња максимална температура у јулу биће изнад просека, с вредностима за око 2,3 степена у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха од 20 степени Целзијуса. Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 3.4 степена у односу на вишегодишњи просек, објавио је РХМЗ.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 32. степена. Месечна сума падавина током јула биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 22 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 18 мм.

Изнад просека биће и температуре у августу. У односу на вишегодишњи просек, темпераура ће бити виша за 2,5 степена.

Према прогнози РХМЗ-а, у септембру нас очекују просечне температуре.

Такође, чекају нас и топле ноћи. Предвиђа се да се температура нече спуштати испод 24 степена Целзиујуса, посебно током јуна и јула.

Да су ова предвиђања могућа, говори и податак да су и током зиме оборени рекорди у висини температуре.

Б 92


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.