Програм 'У фокусу' и 'Филмски Центар Сарајево' на Медитеран Филм Фестивалу

Ремек дјела бх. кинематографије и најбоља остварења кинематографије Медитерана у протеклој години бит ће приказана у програмима 'У фокусу' и 'Филмски Центар Сарајево' на овогодишњем Медитеран Филм Фестивалу у Широком Бријегу.

BUKA portal / 09. август 2019

 

 У офф програму 'Филмски Центар Сарајево' бит ће приказани 'Кочари из Калија' Милутина Косовца, 'Пунта великог мора' Влатка Филиповића' и 'Чистилиште' Велимира Стојановића. Уз ове МФФ приказат ће и 'Црне баште' Петра Љубојева, 'Пјескаре' Бакира Тановића, 'Угљаре' Вефика Хаджисмајловића те 'Касабе' Мирзе Идризовића.

 Миљеници су то публике и жирија на фестивалима диљем свијета, а Медитеран Филм Фестивал их доноси у сурадњи а Филмским Центром Сарајево, правним насљедником архиве босанскохерцеговачке кинематографије (Босна филм, Сутјеска филм, Студио филм) који се брине се за очување филмске баштине кроз архивирање, рестаурирање и дигитализацију архивске грађе.

 'У фокусу' - офф програму МФФ, бит ће приказано шест документарних филмова, динамична и разноврсна селекција која је по мишљењу селектора фестивала, Здравка Мустаћа, већ обиљежила филмску годину.

 Преко рата у Сирији, проблема с којима се носе особе с инвалидитетом, срећи и обитељи, до забаве на једној од најпознатијих партy плажа на Медитерану - Зрћа на Пагу, 'Фокус' нам доноси схоwцасе прича од којих су неке већ посјетиле престижне филмске фестивале широм свијета.

 Програм фестивала фокус ставља на 'Мицхаелов лет', филм шпањолског редатеља Јесуса де Фрутос Аyусоа, француско-талијански филм 'Сретна данас' редатеља Гиулиа Тонинцеллиа, те документарну причу из Сирије 'Нисам видио ништа, видио сам све' редатеља Yасера Кассаба.

 У фокусу се нашао и филм француских редатеља Ноéми, Алида, Мануел и Лéа Аубрyа 'Сезона без Гуyа', хрватска 'Забава' Бојана Мрђеновића и 'Нора' филм из Марока редатеља Ессагхраоуи Мохамед Алија.

 Филмови из ових селекције нису у конкуренцији за награде.

 Двадесето издање Медитеран Филм Фестивала бит ће одржано од 21. до 24. коловоза у Широком Бријегу. У службеном програму овогодишњег фестивала бит ће приказано двадесет документарних филмова, десет у конкуренцији дугометражног те десет у конкуренцији краткометражног документарца.

 О најбољима ће одлучивати шестерочлани међународни жири из категорије дугометражног документарног филма те додјељује награду МФФ пројектор 'Гранд Приx', из категорије краткометражног документарног филма те додјељује награду МФФ пројектор 'Бест Схорт'.

 Најбољи филм бират ће и публика, а тај филм чека награда МФФ пројектор 'Аудиенце Аwард', приопћено је из МФФ-а.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.