Из ове фирме радници не одлазе, најбоље средњошколце обучавају и запошљавају-просјек старости запослених 25 година

У овој фирми дословно постоје листе људи који чекају да добију прилику за посао, из те базе су управо запослили 20 жена, иницирали су увођење новог смјера у Машинској школи и опремили један кабинет, а најбоље средњошколце обучавају и запошљавају.

Tatjana Čalić / 22. мај 2019

Foto: Buka

 

Већ дуже од годину дана добијамо информације како послодавци у БиХ не могу пронаћи раднике, да су принуђени смањивати обим производње, чак и гасити фирме. Пуно дуже се пише и говори о радничком нездовољству, израбљивању, ниским платама и њиховом одласку ван граница ове земље.


У том свеопштем незадовољству и безнађу, вијест да је на сајму у Хановеру једини готови производ из БиХ, мопед, изазвао велико интересовање, те да ће се продавати од Европе,  Аустралије па све до САД, одјекнула је снажно широм државе.


И тако је захваљујући производу који их је прославио, у средиште пажње дошла фирма Цромеx из Приједора.


Све још нестварније звучи када сазнате да радници из ове фирме не одлазе, да дословно постоје листе људи који чекају да овдје добију прилику за посао, да ту раде млади људи - просјек старости запослених је 25 година, да су само мјесец дана послије мопеда представили још два велика пројекта, да су опремили кабинет у Машинској школи, да најбоље средњошколце позивају да дођу на обуку код њих, а потом им, ако покажу жељу, понуде запослење.


И то је тек мали дио приче о Цромеxу из Приједора.


Увјерила се у то и екипа нашег магазина приликом посјете овој компанији.


Дочекала нас је Алма Ћиркић, маркетинг менаджер компаније.


Каже нам да су са радом почели 2004. године са свега пар радника, а радили су првенствено ограде. Данас имају 60 запослених радника и баве се ласерским резањем, савијањем лимова и цијеви, 3Д савијањем цијеви, прашкастим фарбањем, ЦО2 и аргонским варењем, планирањем, развојем, монтажом и провјером металних конструкција, иноx ограда и осталих производа од иноxа.


За њихов успјех, истиче, кључно је неколико фактора.


Прије свега, оснивач и власник фирме је, каже, велики заљубљеник у Приједор, а уз то зна ослушкивати потребе тржишта.


Наводи и примјер.

Дође вам неко и пита вас да ли знате произвести измјењивач топлоте за камионе који возе на температурама - 40 степени Целзијуса. Ви наравно немате појма шта је то, никада за то нисте ни чули, а онда вам власник достави цртеж и ми за седам дана произведемо тај измјењивач. То се код нас често дешава и на то што радимо и начин на који радимо сви смо јако поносни. И што је још важније, не намјеравамо стати, већ се ширити и запошљавати још људи, а поготово младих, јер су они показали да знају цијенити шансу која им се пружи”, прича Ћиркић о пословним потезима компаније, која је прије три године била и иницијатор увођења новог образовног профила, па је тада у приједорској Машинској школи уведен смјер "ЦНЦ оператер".


Властитим средствима су опремили кабинет у овој школи, а за најбоље средњошколце отворили врата своје фирме.

ФОТО БУКА  Алма Ћиркић

И тренд одласка радне снаге заобилазио их је све ове године, а Ћиркић открива због чега је то добрим дијелом тако: “Оно што ми радимо приликом интервјуисања потенцијалних запослених јесте да више пажње обраћамо на њихов карактер, него знање. Јер ако је ријеч о некоме ко је приступачан, ко се лако уклапа у тим и ко хоће да учи, ви нећете имати проблема, већ напротив, још једног сјајног члана тима. Ако се пак деси да не задовољи на радном мјесту на које је примљен, а добар је радник, наш задатак је да му нађемо неко друго одговарајуће радно мјесто. Људи вјероватно осјете тај наш труд и однос према њима и све то заједно нас је довело до овога што смо данас.


Док обилазимо изложене мопеде, уједно нам објашњава процедуру коју проводе када неко закуца на њихова врата и затражи посао. А таквих молби је из године у годину све више.  Узимају основне податке и попуњавају упитник на основу којег формирају базу потенцијалних запосленика коју, по потреби, користе.
То се показало као одлично рјешење јер су управо на изради мопеда запослили 20 радница из своје базе.

 

ФОТО БУКА 


Обзиром да је ријеч о ситним дијеловима, показало се да "женски прсти раде чуда" и све су се одлично снашле, те није искључено да ће бити укључене и у друге производне процесе, објашњава нам Алма.


Придружују нам се и Александра Кутлача и Амела Карарић, које су одмах по завршетку Машинске школе у Приједору добиле сталан посао у Цромеxу.


Већ дуже од двије године, ове двије дјевојке раде за ласером, вриједним  два милиона марака.


Кутлача нам прича да је за ову пружену прилику било кључно знање које су показале током праксе и обуке која је за ученике завршних разреда Машинске школе организована у овој фирми.

 

ФОТО БУКА Александра Кутлача


Карарић додаје да се према њиховим нацртима одвија производња :“Мој посао обухвата  програмирање цијевног ласера ЛТ8, као и новог комбинованог ласера који је недавно дошао ЛТ5, поред тога моделирам, што у пракси значи да што ја нацртам, то пуштамо у производњу”, појашњава нам Амела Карарић и открива да се за смјер машински техничар одлучила јер је одувијек привлаче машине, мотори, аутомобили, те њихово растављање и склапање.


Стога јој посебно задовољство представља возити мопед у чијој изради је и сама учествовала.

ФОТО БУКА Амела Карарић 


Иначе главни модели мопеда Торини, чији је конструктор Тоне Рифељ, на тржиште су избачени 1984. године.

Цромеx је купио лиценцу, направили су одређене корекције и резултат су три модела мопеда - електрични и двије врсте бензинских (аутоматик и полуаутоматик), а доступни су у пет боја.


За пуњење електричног мопеда потребно је свега 20-ак минута, а литијска батерија омогућава прелазак између 50 и 60 километара.


Главни дистрибутер је холандска фирма, која је преузела комплетну дистрибуцију за цијело свјетско тржиште - од Европе, Аустралије до САД.


Након што смо погледали мопеде, Ћиркић нас упознаје са још свјежијим пројектом фирме и човјеком који је најзаслужнији за његову реализацију - Жељком Кечаном.


Ријеч је о анти-вандал моделу јавних тоалета, односно тоалету отпорном на оштећења. Рађени су од најквалитетнијег иноxа, а Кечан је у његовој изради учествовао  од почетка до краја пројектовања, израде цртежа, модела и техничке документације.


У Цромеxу је почео радити крајем 2017. године и такође је био дио програма додатне едукације коју је фирма организовала за ученике Машинске школе.


Од тада је задужен  за 3Д моделирање и техничку припрему - довољно је да нешто замислите, а  Кечан ће то претворити у цртеж и испратити кроз производни процес.

 

 

ФОТО БУКА: Жељко Кечан


Све што зна, каже научио је коз рад у фирми: “Имао сам знања из Машинске школе, али овдје сам се по први пут сусрео са машинама и како шта функционише,  јер то што се научи у школи, без практичног дијела уопште не можете искористити за нешто попут овога што данас видите овдје”.

И овај производ ће се наћи у понуди на домаћем и иностраном тржишту.


На крају посјете Цромеxу, обишли смо халу у којој је смјештен трећи велики пројект -  најновији ласер ЛЦ5 који је намијењен за резање цијеви и плоча, чијом је набавком приједорска фирма  постала лидер на Балкану када је ријеч о понуди ове врсте услуга.


До сада су имали јако пуно клијената из европских земаља када су у питању услуге сјечења, споменимо само швајцарске жељезнице, за које раде наслоне за возове, а нови ласер ће само повећати обим производње.

 

ФОТО БУКА


На крају, питали смо Амелу Ћиркић да ли имају било какву подршку локалне заједнице.

Са појединцима у граду Приједору имамо фантастичну сарадњу, јако се добро разумијемо са колегама из привредног сектора, то је отприлике наша подршка и вјетар у леђа који имамо од Приједора", одговара Амела.


Сазнајемо и да планирају ширити своје пословање и тренутно су у потрази за већим простором, па им је, по том питању, свака помоћ добродошла.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.