Пројект из Челинца изабран на изложби Цоллегиум артистицум Архитектура 2019

Пројект Ц ХОУСЕ у Челинцу одабран од стране стручног жирија на селективној изложби Цоллегиум артистицум – Архитектура 2019 у категорији Идеје. Ријеч је о пројекту аутора Жељка Кусића, а о свему опширније у наставку.

BUKA portal / 08. новембар 2019

foto: AA BiH

(Материјал који слиједи је дио ауторове пријаве на ЦА те је кориштен у склопу изложбе).

Иницијална идеја је да објекат својом примарном волуметријом и материјализацијом не ремети природно окружење у коме настаје већ да се, створи својеврсна, јединствена симбиоза између грађене и природне структуре. Сходно томе архитектура која нестаје је непосредна и смирена при чему кроз креирање великих отвора долази до градативног прелаза између унутра и вани те се на тај начин ствара драматичан, али ипак умирујући дијалог између новонастале грађене структуре и постојећег окружења. Материјалима је дат савремени печат у обликовном смислу при томе постујући традицију поднебља у коме се налази и ненаруша­вајући слику проиродног амбијента.

   
Дислоцирана од уже урбане зоне и градског ткива, локација намеће формирање умирујуће атмосфере унутар објекта. Парцели се приступа са главног пута који води кроз насеље па се стога са те стране објекат за­твара. Овиме се добија на жељеној приватности али и на снажнијем осјећају сагледавања визура, гдје корисник неометано доживљава простор према коме се објекат отвара. Овај просторни природни амбијент, као и положај парцеле, условили су орјентацију свих просторија у кући на једну страну са одличним визурама и нешто неповољнијом орјентацијом. лз овога је произашло рјешење “лома” маркице, у циљу боље инсолације дневне зоне.

 

Уочљив детаљ на кући је свакако видиковац у функцији слободног простора (за рад, одмор итд.) Захтјев инвеститора је био да то буде атипичан простор, који ће омогућити флексибилност у промјени орга­низације и намјене истог.

 
Дрво као материјал доминира, док је у функцији контраста кориштен цортен. Својом бојом и текстуром, иако аплициран на волуменском детаљу, карактерише вањску слику куће. Ентеријерско рјешење произашло је из примарне о секундарне волуметрије самог објекта, гдје се елементи и материјали из спољашњости пресликавају и на унутрашњост куће.

Асоцијација архитеката у БиХ


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.