Пројекти попут "Дијаспоре за развој" могу донијети велике промјене у регији

„С пројектима попут „Дијаспора за развој“, наши људи у дијаспори се осјећају поновно ангажирано и заиста се надам да се види тај наш упорни интерес за помагање матичне државе.“

BUKA portal / 08. новембар 2019

На недавно одржаној регионалној конференцији под називом“Популацијска динамика, људски капитал и одрз̌иви развој у југоистоц̌ној Европи” у Сарајеву, присуствовао велики број еминентни домаћих и иностраних и стручњака који су разговарали о демографским промјенама у југоисточној Европи кроз јачање људског капитала. Један од њих је био и др. Дамир Митриц́, ц̌лан Управног одбора, НВО Фондација „БХ Футурес“ из Аустралије и активан члан пројекта „Дијаспора за развој“  чије је излагање на тему “Улагања у људски капитал за одрз̌иви развој” привукло велику пажњу присутних.   Управо ово излагање је и био наш повод за разговор с нашим истакнутим стручњаком.

 

 

Др. Митрић, активно сте укључени у пројекат „Дијаспора за развој“, који је усмјерен на унапређење сарадње с бх. дијаспором. Ангажирани сте као ментор гдје своје знање преносите младим стручњацима из  компаније МБТ БХ доо из Тузле која послује у области машинске индустрије. Наиме, ово предузеће је успоставило сарадњу са Њемачким центром за роботику (ДКР), тачније компанијом Мастерwерк ГмбХ, који врше едукацију младих стручњака из области роботике. Можете ли нам укратко описати ваш ангажман на овом пројекту? Који су конкретни циљеви на којима радите и како ћете кроз ову сурадњу помоћи локалној фирми?

 

  • ДКР Тузла ради на обуци  роботике и аутоматизације по високим свјетским стандардима у срцу Босне и Херцеговине. Ова могућност професионалног развоја је изузетно скупа и није лако доступна ни за студенте из развијених западних земаља. Што се тиче мог ангажмана, ја радим с роботским центром у Тузли у својству програмера наставног плана и програма како бих им помогао да осмисле флексибилне и повољне краткорочне пакете за међународне студенте из разних крајева свијета. Ако је наставни план правилно осмишљен, можемо привући на десетине међународних свеучилишта који ће слати на стотине својих студената на усавршавање у Тузлу.

Као програмер наставног плана и програма са десетогодишњим искуством у међународном високом образовању разумијем потребе и проблеме с којима се свеучилишта сусрећу приликом слања својих студената на таква студијска путовања. То је знање које радо дијелим са својим колегама из Тузле. Желим истаћи да се модел већ показао као успјешан, наиме свеучилиште Ла Тробе из Мелбоурнеа у новембру шаље своју другу групу у Тузлу. Сада је битно додатно унапријеђивати и усавршавати наш пројекат.

 

Живите и радите у Аустралији. Колико је бх. дијаспора у тој земљи повезана с матичном државом?

 

  • У Аустралији живи многобројна бх. дијаспора која је на много начина повезана с домовином. Људи редовито долазе у БиХ, шаљу новац породицама, организирају велике босанске забаве, ногометне турнире и распродају концерте. Они воде друштвене и вјерске клубове. Активне су и наше школе матерњег језика. Нажалост, оне су суочене са великом борбом за опстанак са аустралским државним апаратом због смањења броја уписаних ученика, што може угрозити финансирање ових школа и узроковати њихово затварање.

 

Недавно сте боравили  Сарајеву гдје сте учествовали на конференцији “Популацијска динамика, људски капитал и одрз̌иви развој у југоистоц̌ној Европи” на којој сте говорили о улагању у људски капитал. Колико пројекти попут „Дијаспоре за развој“ могу помоћи нашој земљи, али и земљама регије, улагање у људски капитал и спријечавање одласка младих стручњака из матичних држава и стварање пожељне пословне климе у којима би млади стручњаци вољели радити. 

 

  • Пројекти попут „Дијаспоре за развој“ могу донијети велике промјене у регији. Само БиХ има два милијуна становника у дијаспори од којих су велики број високо квалифицирани и образовани и који живе и раде у земљама с најбољим економијама на планети. Стога, наш колективни људски капитал је огроман. С обзиром на трусну политичку климу у БиХ, која нема повјерење инвеститора, пројекти попут "Дијаспоре за развој" постају важни алтернативни алати за покретање промјена. Омогућују да се догађају иновације, што заузврат омогућава да се приче о позитивном утјецају јавно дијеле - и у дијаспори и код куће.

Поанта је у доказивању кроз практичне исходе пријеноса знања и / или капиталних улагања да се увјерења да се у БиХ ништа не може промијенити на боље, може сломити.

Другим ријечима, такви пројекти могу доказати да у дијаспори има људи који су вољни уложити своје знање, вријеме и новац у БиХ. То заузврат ствара јавни интерес који, надамо се, води притиску на политички сустав да реагира и створи потребне околности за велика улагања која ће највећим дијелом користити нашим младима и будућим генерацијама.

 

 

 

Можете ли навести пар успјешних прича/иницијатива на тему сурадње са дијаспором и који је њихов импакт?

 

  • На овом простору има пуно занимљивих глобалних иницијатива и успјешних прича. Као Босанац и Аустралијанац који сједи у Управном одбору БХФФ-а, природно сам фасциниран радом ове Фондације која се фокусира на оснаживање младих људи БиХ, кроз образовање, технологију и глобално лидерство. Фондација има глобалну мрежу водећих стручњака у индустрији и академским снагама који менторирају младе људе у БиХ да сутра постану прави лидери.

Оно што ми се највише свиђа код БХФФ-а је холистичко разумијевање људског капитала и преданост изградњи капацитета. Мислим да је важно подсјетити се на чињеницу да је улагање у људски капитал процес. Ствари се не могу промијенити набоље преко ноћи, поготово с обзиром на политичку стварност у БиХ. Требат ће времена да нови капитал уђе у земљу. Прво нам је потребна дијаспора да се интелектуално и емоционално поновно повежемо с домовином.

Најбољи начин је да наше изврсне стручњаке у дијаспори повежемо с нашим талентираним младим људима из БиХ. Такве везе увијек резултирају позитивним исходима за наше младе људе на микроразини. Те везе такођер утичу на јачање „идеје о домовини“ што је веома важно у данашњем глобалном свијету. То вриједи за обје стране. С пројектима попут „Дијаспора за развој“, наши људи у дијаспори се осјећају поновно ангажирано и заиста се надам да се види тај наш упорни интерес за помагање матичне државе. Ми желимо својим примјером водити и друге колеге да учине исто. Наши млади стручњаци, који ће вјеројатно напустити земљу, то могу чинити с обвезом да помогну другима у БиХ чим им се укаже прилика, јер су закључили својеврсни социјални уговор заснован на реципроцитету.

 

 

 


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.