ПРОМЈЕНЕ НА ТРЖИШТУ РАДА У БИХ: Ово су сада најтраженија занимања у нашој земљи!

Стање на тржишту рада данас је битно другачије него прије десет година.

Maja Isović Dobrijević / 14. фебруар 2020

Foto: Ilustracija

 

Некад су најтраженији били административни радници, економисти, а сада се на листи најтраженијих занимања на водећим мјестима налазе занатлије и радници из реалног сектора. Одлив радне снаге такође је утицао на најтраженија занимања у БиХ.

Мирослав Вукајловић, директор Агенције Спектар каже да њихова агенција најлакше проналази посао радницима који су изаразили жељу за обављањем послова у продаји, администрацији, финансијама, производњи, КВ радницима, инжењерима информатике, машинства, електротехнике,.., различитим ИТ стручњацима, менаджерима свих нивоа, радницима за цалл центре, помоћним радницима.

Он додаје да је доста нових детаља на тржишту рада у односу на претходне године.

“У понуди су нови послови који до сада нису постојали, све мањи број лица тражи посао на нашем тржишту рада, а укупан квалитет радне снаге се смањује из дана у дан. Као посљедицу имамо скупљу радну снагу у односу на претходне године, повећане трошкове придобијања, увођења и оспособљавања нових радника. Додатни проблем који смањује конкурентност организација, односно способност ефикаснијег пословања, представља и неадекватно управљачко знање највишег менаджмента”, истиче Вукајловић.

Мирослав каже да без обзира што тржиште рада није показивало интересе за многим занимањима, никоме није сметало да настави праксу избацивања на тржиште оних који објективно дуго неће наћи посао у струци.

“Најмање интереса и даље имамо за социјалним и просвјетним радницима, инжењерима пољопривреде, шумарства, психолозима, социолозима, саобраћајним инжењерима, еколозима, архитектима, комуниколозима, библиотекарима, дактилографима, геометрима, лаборантима, хемијским техничарима”, каже наш саговорник.

Мирослав истиче да у приватном сектору гдје Агенција Спектар дјелује најлакше до посла долазе радници који покажу озбиљну мотивацију и жељу за радом, коју у данашње вријеме све рјеђе срећемо код кандидата у разговорима за посао.

 

“Поред мотивације, потребно је да кандидати имају тражена знања и искуства из конкурса, као и додатна знања, вјештине и компетенције које се могу повезати са будућим активностима на радном мјесту. Не треба заборавити важност познавања техника тражења посла. Подразумјева добру индивидуалну припрему, препознавање потенцијално добрих послодаваца, способност квалитетног представљања, преговарања и договарања услова рада”, истиче Мирослав и додаје да ако желимо трајно запослење, без обзира на услове и окружење, морамо се прилагођавати тржишним трендовима, јер константне промјене које узрокују веће или мање потребе за одређеним знањима или профилима радника, траже по потреби и способност прилагођавања другим пословима.

Ерна Саљевић, маркетинг и ПР менаджер на порталу Посао.ба каже да су категорије у којима је оглашено највише радних позиција биле комерцијала-продаја, угоститељство и грађевинарство.

Најтраженија занимања у 2018. и првом кварталу 2019. године су: трговац/продавач, конобар, грађевински радници, радник у производњи, цалл-агент (агент у позивном центру), комерцијалиста и унапређивач продаје, возач, програмер/Софтwаре девелопер, кухар и електричар.

“У односу на прошлу годину (2017.) дошло је до промјене на 2. и 3. Мјесту гдје се сада налазе занимања конобар и грађевински радник а прошле године налазила су се занимања цалл-агент и комерцијалиста/унапређивач продаје. Такођер, на 4 мјесту ове године налази се занимање радник у производњи док је на истом мјесту прошле године било занимање возач. Битно је напоменути да су занимања цалл-агент, комерцијалиста, софтwер-девелопера, возач и даље веома тражена те се њихов удио у односу на укупан број огласа и повећао али су ипак на листи најтраженијих занимања престигла друга занимања, и то највјероватније због утицаја потражње за радницима из иностранства”, рекла је за БУКУ Ерна Саљевић.

Она каже  да прије десет година велика потражња на домаћем тржишту рада била је, између осталог, за службенцима различитих профила, док послодавци данас углавном траже занатлије и раднике у реалном сектору.

“Занимљиво је да наши људи имају највећи интерес за рад у категоријама Административне и сличне услуге, Архитектонске услуге, Право, Банкарство, Економија и финансије а најмањи интерес за рад у категоријама: Угоститељство, Производња , Грађевинарство, Заштитарске услуге, Љепота И здравље, што су већински и дефицитарна занимања у нашох земљи. Анализа портала Посао.ба показује да су у 2008. најтраженија занимања била у продаји, угоститељству и администрацији, док је у последњим годинама највећа понуда владала за радницима у продаји, производњи и грађевинарству”, истиче Ерна.

 

 

Наша саговорница каже да прије десет година међу најтраженијим занимањима били су и комерцијалисти, дипломирани економисти, рачуновође, кредитни службеници, административни и радници у државној служби, а у 2018. возачи, кувари, електричари.

“Дакле, како су током протекле деценије пролазиле године, потражња за службеницима се смањивала, док је у све већој мјери растао интерес послодаваца за занатлијама и радницима из реалног сектора. Потражња за нашим радницима у иностранству је значајно допринијела поменутим промјенама на тржишту рада, јер су радници у производњи и у грађевинарству међу најтраженијима када је ријеч о потражњи из иностранства, па тако они тренутно и најлакше проналазе запослење. Такође, производња и грађевинарство, који спадају у секундарне привредне дјелатности, у посљедњих 10 година су доживјели раст, па се самим тим појавила и већа потражња за радницима, док су терцијалне дјелатности као што су трговина и угоститељство и даље значајно заступљени”, каже Ерна.

Додаје да трговина још увијке доминира када је у питању отварање нових радних мјеста.

“Свакако треба поменути и нека занимања која су такође на листи најтраженијих у посљедњих десет година, као што су занимања у ИТ И сектору извозно орјентисаних пословних услуга (БПО). Треба нагласити и резултате нашег последњег истраживања, а то је да је потражња за нашим радницима у иностранству, посебице Њемачкој порасла за чак 84%. Радници из БиХ највише се пријављују на огласе у категоријама елекетротехника и машинство (27%), Туризам и угоститељство (22%), Комерцијала – продаја (11%), Грађевинарство (9%), Транспорт (7%), Здравство (6%) и Занатске услуге (5%)”, истиче она.

Додаје да је ово истраживање показало да је  чак 75% грађана БиХ, без обзира на статус запослености, године и степен образовања спремно је радити у иностранству. Анализа резултата показује да је већина испитаника спремна на рад у иностранству без обзира на занимање, гдје се издвајају особе занимања И подручја: Медији и информације; Дигитализација, аналитика и аутоматизација; Маркетинг, оглашавање и комуникације; Физички послови , Производња; Набавка, логистика и складиштење; у којима је проценат испитаника који су спремни за рад у иностранству већи од 80%.

ТОП 10 НАЈТРАЖЕНИЈИХ ЗАНИМАЊА (Посао.ба)
1. Трговац/продавач
2. Конобар
3. Грађевински радници
4. Радник у производњи
5. Цалл-агент (агент у позивном центру)
6. Комерцијалиста и унапређивач продаје
7. Возач
8. Програмер/Софтwаре девелопер
9. Кухар
10. Електричар

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.