Пропао план покретања производње у Алуминију

Предсједник Независног синдиката запосленика Алуминиј Ромео Биокшић казао је како је план поновног покретања производње у мостарском Алуминију, по свему судећи, пропао те је најавио нова просвједна окупљања почетком рујна.

BUKA portal / 22. август 2019

 

Након изванредне скупштине Синдиката Биокшић је у изјави за новинаре подсјетио да је планом поновног покретања производње 1. рујна с радом требао почети погон љеваонице но, по његовим ријечима, до данас није учињено ништа конкретно да се то заиста и догоди.

- Како сада ствари стоји од плана поновног покретања производње нема ништа. Имамо информације да се с 1. 9. спремају откази уговора о раду дјелатницима Алуминија који ће бити проглашене технолошким вишком. Ако не буду осигурана средстава за отпремнине тим људима и не буде им увезан стаж, 3. 9. дјелатници Алуминија изаћи ће на просвјед пред зграду ХДЗ-а, а 5. 9. пред зграду Владе Федерације БиХ - поручио је Биокшић.

Потпредсједник Скупштине Независног синдиката запосленика Алуминиј Стјепан Беванда додао је како је план поновног покретања производње лоше урађен и да не нуди никаква дугорочна рјешења.

- Алуминијска индустрија је у проблемима у цијелом свијету због цијене струје. Постоји формула која каже да цијена струје не смије прелазити износ од 40-45 еура по мегаватсату. Смијешно је говорити о поновном покретању производње с цијенама од 70 еура, када су нас на 70 угасили - истакнуо је Беванда.

По његовим ријечима, радници траже да им се осигурају економски увјети како би Алуминиј дугорочно могао радити, а не да се за три-четири мјесеца нађу у истој ситуацији.

Производни погони мостарског Алуминија заустављени су 10. српња након што је подузеће ископчано с електричне мреже због нагомиланих дугова.

Укупни дуг компаније износи око 400 милијуна марака, од чега се 293 милијуна односи на дуг за електричну енергију.
Алуминиј запошљава око 900 радника, а Влада ФБиХ власница је 44 посто дионичкога капитала, мали дионичари такођер имају 44 посто дионица, док Влада Републике Хрватске држи преосталих 12 посто дионица.

Након гашења производње Кризно вијеће израдило је план реконструкције и поновног покретања производње, а прије три дана Управа Алуминија приопћила је како нема новац за проведбу тог плана. Нејасно је тко би требао осигурати тај новац.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.