Пропаст “имунитета крда”: Знамо колико трају корона антитела

Људи који су прележали коронавирус могу изгубити стечени имунитет након само пар месеци, што значи да би за годину дана опет били подложни вирусу, открива ново истраживање.

BUKA portal / 13. јул 2020

 

У једном од првих истраживања овакве врсте, научници су анализирали имунолошки одговор на коронавирус код 90 пацијената. Како пише “Гардијан“, открили су да су пацијенти имали највише антитела три недеље након појаве симптома, док је након тог периода број антитела нагло опадао.

Тестови крви испитаних пацијената су показали да је код 60% њих организам развио “моћан” одговор на вирус у виду антитела, али да је три месеца касније само 17% пацијената имало једнако моћну природну заштиту. У неким случајевима, након три месеца уопште нису могли да детектују антитела у организму испитаника.

“Људи развијају разуман број антитела као одговор на вирус, али она нестају током времена, у зависности од тога колико их је било на врхунцу, што утиче на то колико ће их касније остати у организму”, објашњава доктрока Кејти Дорес, водећа ауторка овог истаживања.

Ова сазнања додатно ће отежати научницима стварање вакцине, али такође су јак удар на теорију о “имунитету крда”. Иако се организам на више начина бори против коронавируса, антитела су ипак његово главно оружје, а без њих особа би сваке нове сезоне била у опасности од нове заразе вирусом. Докторка Дорес наглашава да то значи да једна вакцина не би била довољна – већ би особа вероватно морала више пута да је прими.

Научници са Универзитета Оксфорд који раде на вакцини против коронавируса тренутно је испитују на мајмунима – а приметили су да вакцина код ових животиња ствара мање антитела него код људи. Иако их штити од озбиљних компликација, и даље их не штити од саме заразе и могућности да вирус пренесу даље.

Професор Роберт Шаток, који ради на вакцини, каже да би могла да буде готова до прве половине наредне године, али није сигуран да ће то бити адекватна заштита, јер се још увек не зна какав имунолошки одговор најефикасније шитити од новог вируса.

Краљевски коледж у Лондону први је спровео праћење нивоа антитела код пацијената и болничких радника три месеца након појаве симптома. Научници су пратили 65 пацијената и шест здравствених радника који били позитивни на корону, и још 31 члана болничког особља који су добровољно радили тестове на антитела између марта и јуна.

Њихово истраживање је открило да ниво антитела расте и дуже траје код пацијената који су били тешки случајеви. Објашњење за то је да су ти пацијенти у организму имали више вируса, па и антитела за борбу против инфекције.

Познато је да људи могу више пута оболети од грипа, којег такође изазива вирус из породице корона. Лекари упозоравају да се и нови Сарс-Цов-2 вирус може понашати на исти начин. Професор Джонатан Хини, са Универзитета Кембридж, упозорава да је све више доказа о слабљењу имунитета на коронавирус, који се не могу игнорисати.

“То ставља последњи ексер у сандук опасног концепта о имунитету крда. Не могу довољно да нагласим да није добро да људи мисле да је корисно заразити се вирусом. Неки људи, посебно млади, мисле да је каваљерски заразити се, јер ће тако допринети колективном имунитету. Не само што себе и друге доводе у ризик, већ доводе себе у опасност да оболе од тежих болести када се следећи пут заразе”, каже он.

“Међутим, очекивали бисмо да ц́е поновна инфекција бити слабија за било којег појединца, јер ц́е ипак задржати имунолошку меморију која организму омогућава брже реаговање. Ипак, и даље могу даље да преносе вирус.
Ово указује да вакцине морају да раде боље од природе, пружајуц́и доследне имунолошке одговоре код вец́ине појединаца и одрживи ниво заштитних антитела. У крајњем случају ово може захтевати употребу годишњих појачаних имунизација, посебно за најугроженије. Те вакцине се могу давати заједно са годишњим вакцинама против грипа”.

Нова.рс


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.