Просјечна плата у Републици Српској – већа од региона или не?

Милорад Додик недавно је дао релативно прецизну, но ипак нетачну, процјену односа висине просјечне плате у РС и земљама окружења.

Buka / 17. октобар 2017

Морам да кажем да је наша просјечна плата овде 425 евра и да је она сигурно једно 50 евра већа него у Србији, већа него у Бугарској, у неким земљама у окружењу.

Милорад Додик, 19.09.2017.

 

Просјечна плата у Републици Српској у августу је износила 424,3 еура (нето).

У истом мјесецу, просјечна нето плата у Србији износила је 396,3 еура, што је 28 еура мање него у Републици Српској.

Бугарски Завод за статистику објављује само податке о бруто износу просјечне плате. Посљедња објављена информација односи се на јун, када је просјечна бруто плата износила 524.98 еура. Када се од овог износа одбију порези и доприноси, добија се износ од 411.78 еура нето просјечне плате, што је 12,52 еура мање него у Републици Српској.

 

Што се тиче осталих земаља у окружењу, не постоји ниједна у којој је просјечна плата мања него у РС, као што то није случај ни у Федерацији БиХ.

 

Просјечна нето плата у Хрватској у јулу ове године износила је 786,5 еура, што је 362,2 еура више него у Републици Српској.

Просјечна нето плата у Црној Гори у јулу мјесецу износила је 509 еура, што је 84,7 еура више него у Републици Српској.

Просјечна плата у Федерацији БиХ у јулу мјесецу је износила 438,68 еура и већа је за 14,38 еура него у Републици Српској.

 

Дакле, ни у једној од држава које је Додик споменуо (Србија и Бугарска), просјечна плата није 50 еура мања у односу на Републику Српску, док је у свим осталим државама и Федерацији БиХ већа него у РС. Додик за ову изјаву добија оцјену неистинито.

(истиномјер.ба)

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.