Прошле седмице КАЗНЕ, за ствари које су већ данас ДОЗВОЉЕНЕ. Има ли логике?

Само неколико дана након што су прописане казне у случају кршења одредбе обавезног ношења маски и рукавица, иста одредба у Републици Српској је укинута.

Sara Velaga / 07. мај 2020

unsplash

Тачније, сада је дозвољено кретање на јавним површинама без рукавица. А уколико сте прошле седмице то радили, платили сте казну од 100 до 300 КМ. Исто је и са полицијским часом, који је све до данас био од 20 часова до 5 ујутру наредног дана. Изузев рестриктивнијих мјера за празнике. 

Од данас је тако на снази забрана кретања од 22 часа. Сналази ли се ико у распореду нових мјера и избјегавању казни, веома је упитно, као и то има ли логике да прије свега неколико дана платите казну за нешто што је већ данас дозвољено. О томе смо разговарали и са правницима, који истичу како ни њима самима више није јасно шта се овдје догађа. 

Ајдин Топчагић, правник и активиста, за БУКУ каже да је збуњен свим овим мјерама и системом кажњавања.

„Заиста не знам одакле црпе моћ, па да се на овај начин мијењају наредбе преко ноћи. Ова неједнакост пред законом ће дефинитивно изазвати реакцију код грађана, који ће се у све већој мјери оглушивати на наредбе и мјере.“

Истовремено, како наводи, евидентно је да за политичку елиту мјере не важе, а поражавајуће је и то да се љекари, који у оваквим ситуацијама треба да буду узор грађанима, не придржавају мјера. 

„Како онда очекивати од грађана да се придржавају, кад ове мјере постају ништа друго него демонстрација моћи појединаца, а систем све више поприма облик отворене диктатуре. Кључна ствар је да је повјерење грађана у институције по мени бесповратно изгубљено, бар док је ова гарнитура политичара и њихових сателита на власти. Испада смијешно причати људима о праву, нормама, законима, јер и они који доносе те норме више их не поштују.“

О мјерама које су прописане грађанима, за БУКУ говори и адвокатица Јована Кисин, која наводи како уредбом којом је прописана обавеза ношења заштитне опреме (и прописана казна за неношење) није јасно дефинисано шта та заштитна опрема подразумијева, али да се ради о рукавицама и маскама дефинисано је закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације.

„Међутим, штаб нема овлашћење да прописује санкције за кршење одлука које доноси. Основаност издатих прекршајних налога окривљени грађани могу доказивати само пред судом уколико су у тренутку уручења прекршајног налога потписали да траже судско одлучивање.“

Међутим, у случају да су грађани прихватили прекршајну одговорност и платили казну, не постоји правно средство којим могу побити признату одговорност, јер је и даље уредба на снази, само су се закључци штаба мијењали.

„Уколико се евентуално нека од донесених одлука прогласи неуставном, тек тада би кажњени грађани имали одређена права за поврат уплаћених средстава, накнаду штете и сл. Уколико грађани сматрају да одлуке нису утемељене на закону и Уставу или стварним фактима „превенције ширења заразне болести“, могу заштиту својих права тражити пред Уставним судом БиХ или покренути иницијативу за оцјену уставности одређене одлуке пред Уставним судом Републике Српске.“

Кисин наводи и како је ограничење или забрана права кретања, које у ванредном стању регулише Републички штаб за ванредне ситуације, отворено правно питање и врло је упитна надлежност тог тијела за доношење оваквих одлука, али нико сем Уставног суда није овлаштен да законитост и уставност тих одлука преиспитује. 

„Грађанима је увијек на располагању судско одлучивање у ситуацији кад им се изда прекршајни налог и то је у конкретној ситуацији једини начин преиспитивања законитости сваког појединачног издатог прекршајног налога.“

Међутим, онима који су прихватили казну прошле седмице, ниједна олакшица данас неће помоћи. У тренутку прихватања одговорности, прихватили смо и могућност да смо заиста прекршили правила, ма колико апсурдна она била и без обзира што већ данас не важе.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.