Просвјетни радник, пред полазак у пензију поручио: Највећи непријатељи дјеце су њихови преамбициозни родитељи

Дијете треба да се пробуди сретно што ће тај дан у школу, каже Хаджирић

BUKA portal / 10. октобар 2019

 

Звучи невјероватно, али просвјетни радник који се спрема у заслужену пензију и који је већ деценијама омиљен код својих ученика својевремено није желио ићи у школу.

Без изостанака

Ако га је отац и силом успио довести до школе, он је бјежао кроз прозор. И само играо ногомет, све до хладних октобарских дана и киша. Једног дана учитељ Бранко Савић позвао га је у учионицу да се угрије.

- Ја сам ушао, али у клупу нисам хтио, него само поред пећи. Учитељ Бранко читао је приче, питао је ко би знао препричати, није се јавио нико. Ја сам се одважио, препричао приче и учитељ ме наградио великом петицом. Тако сам остао у школи, никада нисам имао изостанака, али прво тромјесечје сам остао неоцијењен. Зато су на крају првог полугодишта биле све петице - присјећа се Хаджирић.

 

Отад са школом више није имао проблема. Завршио је основну, средњу школу, Педагошки факултет. У годинама након рата из Вишеграда дошао је у Маглај и запослио се у Првој основној школи, а до тада је радио у Сребреници, Жепи, Вишеграду, Сарајеву и Завидовићима.

 

- Дужност просвјетног радника је да у дјеци усади љубав према школи. Дијете треба да се пробуди сретно што ће тај дан у школу. Ту је успјех просвјетног радника, али, нажалост, данас је тога мало - рекао нам је са сјетом.

 

Хаджирић: Радио у неколико градова - Аваз, Дневни аваз, аваз.ба

Одликаша прије свих одгајају родитељи позитивним причама о школи и наставницима. А данас су они који образују често на мети вербалних напада родитеља.

 Хоће петице

- Један познати педагог је рекао да су највећи непријатељи дјетета његови преамбициозни родитељи. Хоће само петице, иако дијете то почесто не може постићи, само их то занима, а не знање које дијете треба да стекне - наглашава Хаджирић.

 Чека га миран живот

- Кад сам био млађи, маштао сам како ћу отићи у пензију, а сада размишљам како не отићи. То је проблем. Треба се навикнути на миран живот, а сигурно је да ће ми након 40 година недостајати ученици и учионица - истиче Хаджирић.

 

До наредног августа и даље ће дјецу учити о основама хемије.

 Признања у Сребренику

 

Поводом 5. октобра, Свјетског дана учитеља, градоначелник Сребреника Нихад Омеровић организирао је пријем за представнике синдикалних организација и менаджмента свих осам основних школа. Пригодна признања уручена су заслужним наставницима за успјешан одгој и образовање бројних генерација ученика те за предано обављање позива просвјетног радника.

 

Преузето са Зос радио


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.